2024. április 25., csütörtök

Előrelépést jelentene a roamingdíjak eltörlése a Nyugat-Balkánon

Deli Andor plenáris felszólalása Strasbourgban

„A roamingszolgáltatások díjainak eltörlése a nyugat-balkáni tagjelölt országok esetében már a csatlakozási tárgyalások folyamán egy olyan lépés lenne az EU részéről, melynek hatása eljutna a régió minden egyes polgárához, s bizonyítaná a bővítés melletti őszinte uniós kiállást” – hangsúlyozta Deli Andor fideszes EP-képviselő hétfő esti plenáris felszólalásában, Strasbourgban.

A vajdasági politikus elmondta, hogy a roamingdíjak eltörlése az EU egyik legkézzelfoghatóbb sikere az elmúlt évtizedekben. „A piaci integráció és jobb szolgáltatások nyújtása jótékony hatással lenne a nyugat-balkáni térség gazdaságaira, ugyanis a telekommunikáció és konnektivitás a fejlődés motorjai, amire különösen nagy szükség van a régióban” – emelte ki Deli Andor.

A nyugat-balkáni országok már megtették az első kétoldalú lépéseket a roamingdíjak kölcsönös csökkentése érdekében, hiszen kétoldalú megállapodás született Bulgária–Szerbia és Bulgária–Macedónia viszonylatában. Vitathatatlan azonban, hogy átfogó, európai léptékű megoldásra van szükség. „Ezért arra kérem az Európai Bizottságot, hogy minél gyorsabban dolgozza ki az erre vonatkozó cselekvési tervet” – zárta felszólalását Deli.

A néppárti politikus hangsúlyozta: a vajdasági magyar közösség számára különösen fontos a kapcsolattartás az anyaországgal, a roamingdíjak eltörlése pedig a költségek jelentős csökkenését jelentené. Ezért a képviselő az elmúlt napokban írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, azzal a céllal, hogy a Bizottság járja körül a roamingdíjak csökkentésének jogi lehetőségeit – írja a vajdasági politikus lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.