2024. április 24., szerda

Elhunyt a HIV-fertőzött nő

A biztonságos vérátömlesztés részben a véradó lelkiismeretén és őszinteségén múlik

Elhunyt az a dél-bácskai illetékességű nő, aki valamikor idén – a részleteket egyelőre nem közölték – vérátömlesztéssel fertőződött meg HIV-el. Az esetre az elmúlt néhány napban derült fény. dr. Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet (IZJZV) igazgatójának elmondása szerint a nő korábbi betegségének következtében hunyt el.

Mivel az eddigi sajtóértesülések igencsak zavarosak, nem egyértelmű, hogy a nő mikor hunyt el. Az IZJZV közleménye szerint a fertőzött vér az egyik rendszeres véradótól származott. A véradást megelőzően kitöltött kérdőívben nemlegesen válaszolt az esetleges rizikófaktorokkal kapcsolatban, vérének vizsgálatakor pedig nem mutatkoztak a HIV-fertőzés jelei. Így kaphatta meg az immár elhunyt nő ennek a véradónak a vérét, derül ki a közleményből, mint ahogyan az is, hogy a fertőzésre akkor derült fény, amikor a véradó következő alkalommal ment vért adni. Akkor már megmutatkoztak a HIV-antitestek a vérében, ezért azonnal tiltólistára tették, valamint utánajártak, hogy korábban ki kapta ennek a személynek a vérét. Állítólag csak egyetlen személy kapott abból a vérből. A vérátömlesztéssel megfertőzött nő nem sokkal ezt követően hunyt el, írják a közleményben.

A közegészségügyi intézet álláspontja szerint senkit nem lehet mulasztással terhelni, hiszen eltelik bizonyos idő, mire ki lehet mutatni a HIV-fertőzést. A megfertőződés és a HIV-antitestek megjelenése között eltelik bizonyos idő, állítja az IZJZV.

Internetes források szerint bár napjainkban minimálisra csökkent a vérátömlesztés útján való fertőződésnek a lehetősége, mégsem lehet teljesen megakadályozni, hogy a páciensek olykor ne „fertőzött” vért kapjanak. Nem csak a HIV jelent veszélyt, hanem például a májgyulladást okozó vírusok is. Emiatt van hatalmas szerepe annak a kérdőívnek, amelyben a véradók esetlegesen kockázatot jelentő szokásaikról, betegségeikről nyilatkoznak. Az viszont, hogy ennek kitöltésekor mennyire őszintén, csupán rajtuk, illetve lelkiismeretükön múlik.