2024. április 25., csütörtök

Magyar tulajdonban a Vajdasági Bank

Hivatalosan is bejelentették: Az OTP Bank felvásárolta a 150 éves múltra visszatekintő szerbiai pénzintézetet

Egy 125 millió eurós csomag keretében a magyarországi OTP Bank tulajdonába lépett át december 1-jén az eddig görög érdekeltségű Vajdasági Bank tőkéjének száz százaléka – ismertették hivatalosan is a Vajdasági Bank újvidéki székházában megtartott tegnapi sajtótájékoztatón.

Az OTP a szerbiai piacon a bankfiókok és bankautomaták száma tekintetében a 3. legnagyobb pénzintézetté vált, piaci részesedése 6 százalékra növekedett (Ótos András felvétele)

Az OTP a szerbiai piacon a bankfiókok és bankautomaták száma tekintetében a 3. legnagyobb pénzintézetté vált, piaci részesedése 6 százalékra növekedett (Ótos András felvétele)

A csomag részét képezi az NBG Leasing cég akvizíciója is,  továbbá az ügylet részeként az OTP 100 millió értékű hitelt váltott ki a felvásárolt pénzintézettől. Dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az OTP-csoport Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb pénzintézetének számít, 40 milliárd eurós mérlegfőösszeggel rendelkezik, kilenc országban több mint 15 millió ügyfele van.

Sikernek számít, hogy az OTP a legnehezebb időszakokban sem hagyott el országokat, akkor sem, amikor a gazdasági válság éreztette negatív hatásait, s olyan helyzetben sem, amilyen például kialakult Ukrajnában, ahol a politikai történések miatt az OTP elveszítette krími befektetéseit – tette hozzá. Szerbiában 2005 óta van jelen a magyar bank, a térhódítása a piacon állandó, a pozitív eredmények az organikus növekedésnek és bankok beolvasztásának is köszönhetőek. Mint Csányi elmondta, az OTP készen áll megfelelő bank felkínálása esetén további akvizíciókat végrehajtani Szerbiában és másutt is, a 2018. évi tervek között éppen az erősebb jelenlét szavatolása szerepel, ezenkívül új piacokon is szeretnének megjelenni. Szerbiában további digitális szolgáltatásokat terveznek bevezetni, a meglévő kínálatot elektronikus formában is minél nagyobb mértékben elérhetővé kívánják tenni. A banknak 8 milliárd eurós likviditási tartalék szavatol megfelelő hátteret a terjeszkedés folytatásához. A szerbiai NBG Leasing felvásárlását elsősorban azért tartották most fontosnak, mert ennek a lízingcégnek 40 százalékos részedése van a hazai mezőgazdaságban, s a területén megvalósuló beruházásokat stratégiai célként kezelik.

Az integráció időszaka következik, az OTP később tájékoztatja ügyfeleit az esetleges változásokról (Ótos András felvétele)

Az integráció időszaka következik, az OTP később tájékoztatja ügyfeleit az esetleges változásokról (Ótos András felvétele)

Az OTP most egy magánál is idősebb, 150 éves múltra visszatekintő bankot vásárolt fel, ezzel   bankfiókok és bankautomaták száma tekintetében a 3. legnagyobb bank lett a szerb piacon, s a piaci részesedése 6 százalékra nőtt. A pénzintézet nevét illetően egyelőre nem hozott döntést az OTP, a piackutatás még tart. Csányi szerint valószínű, hogy az eredeti név, vagyis a Vajdasági Bank „győzedelmeskedik”, s megőrzi régi nevét az OTP-n belül is a megvásárolt pénzintézet. Az elnök-vezérigazgató elmondta, az akvizíció révén kiváló munkaerővel is gazdagodott az OTP bankcsoportja, az igazán minőségi kádert megőrzik, mint minden korábbi terjeszkedés alkalmával. Bizonyos racionalizációval azonban mégis számolni kell a Vajdasági Bankban, részleteket azonban még nem közölt. Mellesleg az OTP nem csupán Szerbiában erősíti piaci jelenlétét, a szomszédos Horvátországban a Splitska Bankát vásárolta meg. Az újvidéki sajtótájékoztatón Csányi reményének adott hangot, hogy az OTP erősödése hozzájárul majd a szerb gazdaság jó eredményeihez is.

Wolf László, az OTP Bank Szerbia igazgatóbizottságának elnöke emlékeztetett: a gazdasági válságot követően az OTP évekig nem találta megfelelőnek a piaci körülményeket új bankok felvásárlására, a múlt évben azonban három bankot is meg tudott vásárolni, Szerbia mellett Horvátországban és Romániában hajtott végre beruházást. Emlékeztetett: az OTP nem kizárólag a bankszektorbeli beruházásokban érdekelt, hanem a hozzá kötődő egyéb szolgáltatásokban is, ezért vásárolták meg Magyarországon például a szallas.hu idegenforgalmi platformot.

Az OTP az ország hetedik legnagyobb bankjává vált – ismertette Predrag Mihajlović, a Vajdasági Bank végrehajtó bizottságának új elnöke, s közölte, elérhetőbbé kívánják tenni a szolgáltatásokat Szerémségben, valamint Nyugat- és Dél-Szerbiában is. Kolics Gábor, a Vajdasági Bank igazgatóbizottságának elnöke most azt tartja fontosnak, hogy a következő időszakban sikeres legyen a megvásárolt pénzintézet. Az ügyfeleknek minőséget szeretnének felkínálni, s minden változásról mindenkit idejében tájékoztatni fognak.