2024. április 20., szombat

Tartományi társfinanszírozással megvalósuló európai projektumok

Vissza nem térítendő támogatásokat osztott ki a pénzügyi titkárság több mint egymillió euró értékben – A nyertesek között van a tóthfalusi futballakadémia, a bácskossuthfalvi gondozóintézet

Ebben az évben összesen 122 támogatási szerződést írt alá a Tartományi Pénzügyi Titkárság vajdasági önkormányzatokkal, intézményekkel, közvállalatokkal, civil szervezetekkel, valamint mikro- kis- és középvállalatokkal. A mintegy 200 millió dinár értékű, vissza nem térítendő társfinanszírozói támogatásból olyan kezdeményezések részesülhettek, amelyek európai uniós forrásokból valósulnak meg. A tegnap aláírt 74 szerződés összértéke 126,8 millió dinár.

Majláth Béla átveszi a támogatási szerződést Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkártól (Fotó: Dávid Csilla)

Majláth Béla átveszi a támogatási szerződést Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkártól (Fotó: Dávid Csilla)

A pénz jelentős részét azok a helyi önkormányzatok kapták, amelyek a gazdaságilag elmaradott, fejletlen területek fejlesztését tűzték ki célul – emelte ki Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár. A támogatás másik, jelentős számú használói vajdasági intézmények és egyetemi karok közül kerültek ki, amelyeknek a képviselői elégedettségüket fejezték ki az illetékes titkárság folyamatos hozzájárulásáért.

Egy magyarországi partnerrel karöltve víztisztító kiépítésére adta át pályázati kérelmét Magyarkanizsa község – tudtuk meg Huzsvár Ervintől, a magyarkanizsai községi tanács tagjától.

Huzsvár Ervin (Fotó: Dávid Csilla)

Huzsvár Ervin (Fotó: Dávid Csilla)

– Községünk a szegedi ATIVIZIG vízügyi közvállalattal közösen pályázott árvízvédelemre és hidrotechnikai felszerelések bővítésére a határ menti övezetben. Ez igen komoly pályázat, csupán a magyarkanizsai rész értéke 1,9 millió eurót tesz ki, ennek az önrésze 285 ezer euró. A Tartományi Pénzügyi Titkárságtól 33 ezer euró értékű támogatást nyertünk, ami számunkra nagyon fontos, hiszen értékes projektum, amelyet községünk saját erőből igen nehezen tudna fedezni – mondta Huzsvár Ervin.

A bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet 210 ezer euró értékű projektumának fedezésére több mint hárommillió dinárral járult hozzá a tartományi titkárság.

Bagi Zsolt (Fotó: Dávid Csilla)

Bagi Zsolt (Fotó: Dávid Csilla)

– Pályázatunk lényege, hogy bentlakásos gondozottainkat megpróbáljuk visszaintegrálni a társadalomba. A program két részből áll. Infrastrukturális beruházások is tervben vannak, mivel ez alkalommal is két családi házat fogunk építeni a faluban, így gondozottainkat – persze, némi asszisztenciával – kitelepítjük a faluba. Mindemellett próbálunk valamilyen hasznos időtöltést is nyújtani számukra, jó szerencsével pedig valamilyen munkalehetőséget is biztosítunk – ecsetelte Majláth Béla, a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet igazgatója.

A tóthfalusi Nyers István Akadémia konténerekből készült öltözőkkel szeretné gyarapítani a sportegyesület eszköztárát. A romániai Igazfalvával közösen nyert pályázat értéke 214 ezer euró.

– Az illetékes tartományi titkárság támogatása révén partnerkapcsolatot tudunk kiépíteni a sportban. Képzéseken és edzőtáborokon vehetnek részt a fiatalok Romániában és itthon is. Mi öltözőket vásárolunk, romániai partnereink pedig fitnesztermeik felszerelésére használják fel a támogatást. Lezárult a tender, folyamatban van a szállítás, s ha az idő engedi, egy-két hónapon belül megvalósul a projektum. A pályázat összértéke 214 ezer euró, ebből a mi részünk 114 ezer euró – mondta Bagi Zsolt, a tóthfalusi Nyers István Akadémia egyik alapítója és a projektumvezetője.