2024. április 19., péntek

Vissza nem térítendő támogatás mezőgépek vásárlására

A jövő héten, december 20-án jelenik meg az első pályázati felhívás az IPARD-alapok, vagyis az Európai Unió mezőgazdaság-fejlesztési eszközeinek felhasználására. A gazdák vissza nem térítendő támogatást kaphatnak traktorok és más gépek beszerzésére – jelentette be Branislav Nedimović, az agrártárca vezetője.

Az RTS műsorában részletezte, hogy az EU jóváhagyta Szerbiának az uniós előcsatlakozási alapokból régóta várt 175 millió eurónak a 2020-ig terjedő időszakban való felhasználását. Az eljárást több szabályzat is részletezi, de – mint a miniszter mondta – munkatársai országszerte azon fáradoznak, hogy az érdekelt mezőgazdasági termelőket behatóan tájékoztassák a pályázási módról.

A második pályázatot márciusban teszik közzé, akkor objektumok építésére, feldolgozóipari létesítményekre és marketingre, azaz piacszervezére is lehet majd EU-s eszközöket igényelni. A harmadik nyilvános felhívás júliusra várható.

Nedimović kijelentette: újgazdag mágnások nem vehetnek részt a pályázatokon, mert ezt a pénzt a kis- és közepes gazdaságok fejlesztésére szánták.

A jövő évi agrárköltségvetés kapcsán, amely 11,8 százalékkal nagyobb az ideinél, a tárcavezető azt mondta: elégedett a rendelkezésre álló összeggel, s kizárólag a minisztériumtól függ, mennyi ereje és tudása lesz az eszközök észszerű felhasználásához. A fontos teendők közé tartozik az automatikus jégelhárító rendszerek kiépítése. Ezt először csak két radarközpontban, később azonban mindegyikben elvégzik. A prioritások között említette az öntözőrendszereket is, ezek kapcsán pedig a parcellák áramellátásának fontosságát, mert ennek megoldásával jelentősen csökkennek az öntözési költségek.