2024. április 19., péntek

Óriási érdeklődés övezte a II. Gazdanapokat

Sikeres és rendkívül látogatott volt a mezőgazdasági termelők év végi, zentai szemléje – A legjobb pálinkáknak járó díjakat is kiosztották

Számos vajdasági mezőgazdasági termelő, vállalkozó, kézműves és pálinkafőző portékáit mustrálhatták meg mindazok, akik ellátogattak a zentai Városi Sportcsarnokba a hétvégén megrendezett II. Gazdanapokra.

Márpedig a kifejezetten kellemetlen, esős, havas esős idő ellenére óriási érdeklős övezte a rendezvénysorozatot, amelynek keretében a Zentai Gazdakör által szervezett 15. Mikulásnapi Kiállítást, a XVII. Nemzetközi Pálinkaverseny eredményhirdetését és a VI. Vajdasági Kulináris és Élelmiszer-ipari Kiállítást is megrendezték. A gazdakör Gazdálkodj okosan! elnevezésű, fiatal zentai mezőgazdasági termelőket maga köré tömörítő szakágának a szervezésében az I. Magnapokat is megrendezték, de a látogatók a helyi termékek bemutatóját, és Vajdaság kincsei nevű, vajdasági magyar helyiségek értéktárát népszerűsítő kiállítóhelyeket is megtekinthették, és nem utolsósorban vásárolhattak is a termelők által kiállított portékákból. 

A rendezvény megnyitó ünnepségének keretében elsőként Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkár-helyettes köszöntötte az egybegyűlteket, s beszédében többek között kihangsúlyozta, mivel a vajdasági emberek életében lényeges szerepet játszik a termőföld és a mezőgazdaság, aminek legékesebb példája a rendezvény alatt is megtekinthető termékek szép száma és minősége, ezért titkárságuk igyekszik kiváló kapcsolatot kialakítani és ápolni a gazdákkal, s kiemelt támogatásokkal igyekszik segíteni a mezőgazdasági termelőket. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvény keretében megrendezték a zentai és csókai méhészeket tömörítő szervezet jótékonysági akcióját, amely során az egyesület mézadományokat nyújtott át a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének és a Zentai Közkórház gyermekosztályának.
A hagyományokhoz hűen a protokolláris részt követően a rendezvény résztvevői a Thurzó Lajos Általános Iskola diákjainak betlehemes játékát is megtekinthették. A rendezvény (egyik) fénypontja minden tekintetben a Szent Miklós Pálinka Lovagrend új tagjainak a felavatása és a lovagrend, illetve a Zentai Gazdakör gyümölcsészeti szakága által meghirdetett verseny eredményhirdetése volt. Nagy Miklós, a lovagrend nagymestere az idén a titeli Győri Gyurát avatta fel a lovagrend új tagjává, jövőre pedig Pera Margan pancsovai, és Zoran Varađanin bajmoki pálinkafőző érdemelheti ki majd ezt a rangos címet. Nekik egy éven keresztül a Szent Miklós Lovagrend lovagjelöltjeiként kell bebizonyítaniuk, hogy méltóak az elismerésre.
Az idén nyáron uralkodó szárazság és rendkívüli meleg időjárás nem igazán kedvezett az ebben az esztendőben készült papramorgóknak – ecsetelte Nagy Miklós az eredményhirdetés előtt. A versenyre egyébként 354, mintegy 30 különböző fajta gyümölcspálinka-mintát küldtek be Szerbia, Magyarország, és Szlovákia területéről, de ezekből a mintákból a fenti okok miatt nagyon kevés kiemelkedő minőségű pálinkát bírált el a szakmai zsűri, de mindössze 43 volt azoknak a pálinkáknak a száma is, amelyek nem feleltek meg a minimális követelményeknek – ecsetelte a pálinka lovagrend nagymestere. Az idei verseny legjobb pálinkájának a zentai Bajtai Ferenc birsalmapálinkáját kiáltották ki. A legjobb szerbiai pálinkafőzőnek járó címet pedig az úgyszintén zentai Bilicki István érdemelte ki. A külföldi pálinkafőzők közül a csongrádi Pál Sándor (Magyarország), illetve a Pálenica Skalka nad Váhom (Szlovákia) bizonyult a legjobbnak.
A különböző kategóriákban a bajmoki Zoran Varađanin őszibarackja és körtéje, a zentai Bajtai Ferenc birse, a zentai Berényi Mónika almája, az úgyszintén helybéli Novák Imre kajszija, a suplyáki Óvári Zsolt törkölypálinkája, a jászkiséri (Magyarország) Krizsai Sándor szőlője, a zentai Bilicki István vilmoskörte, ágyas-, és szilvapálinkája és Farkas Árpád sándorfalvi (Magyarország) pálinkafőző gyümölcspálinkája bizonyult a legjobbnak.
A rendezvénysorozat első napján megrendezték a legkisebbek tortadíszítő versenyét is, majd pedig mézeskalács-díszítést is megszervezték a gyermekeknek. A tortadíszítő versenyre egyébként 35 csöppség nevezett be.
A Gazdanapok második napján a szervezők cukrászbemutatóval is előrukkoltak, a kora esti órákban pedig a Vajdasági Kulináris Kiállítás és a Vajdasági Brand, és Vajdasági Helyi Termék védjegyek kiosztását is megtartották. A torta- és süteménykiállításra az idén több mint háromszázan neveztek be.
Ments András, a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság igazgatója, és a rendezvénysorozat e részének a főszervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az idén a benevezőktől a torták és a sütemények receptjeit is elkérték, hogy ezeket összegyűjtve és egy vajdasági kulináris receptkönyvben megjelentetve megörökíthessék az utókor számára. A kiállított termékeket adomány ellenében meg is kóstolhatták a jelenlévők, az ebből származó pénzösszeget pedig a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete megsegítésére ajánlották fel a versenyzők. Az édes finomságok mellett a hidegtálak bemutatóját is megtartották. Ments beszámolt arról is, hogy az idén több mint száz új Vajdasági Brand és Vajdasági Helyi Termék védjegyes kiállító mutatta be a termékét a Gazdanapok keretében.
A VaTeBet igazgatója szerint ígéretet kaptak arra, hogy az elkövetkezőkben lesz egy pályázati kiírás, aminek köszönhetően megoldódik a helyi termékek elhelyezése és egy bolt formájában az értékesítésük is.
– Azt gondolom, hogy a védjegy nyomán kialakult összefogás során nagyon sok ember felismerte, hogy akár foglalkoztatáson keresztül is tud jövedelmet szerezni a családjának – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki egyben kiemelte, hogy beszerzési és értékesítési társaságuk mindenképpen ebben szeretne nekik segíteni.