2024. április 25., csütörtök

Színházterem-avató Zentagunarason

Népzenei találkozó keretében felavatták a felújított színháztermet Zentagunarason

Szombaton este első alkalommal szervezett népzenei találkozót a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület. A rendezvény keretében átadták rendeltetésének a falu felújított színháztermét. A munkálatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

A népzenei találkozón, melyen Gunaras, Bajsa, Pacsér, Kevi népzenei kórusai, zenekarai, valamint a helyi Petro Kuzmjak ruszin művelődési egyesület és a házigazdák csoportjai léptek fel, színes műsorral örvendeztették meg a közönséget.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Topolya polgármestere, Kislinder Gábor is.

– Egyrészt az új színházterem felújításával új lehetőségek teremtődnek a legfontosabb emberi kapcsolatok ápolására, másrészt a helyi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület új hagyományt szeretne teremteni, amikor útjára indítja a népzenei találkozóját – mondta köszöntőbeszédében Hajnal Jenő, az MNT elnöke, hagsúlyozva azt is, hogy a népdal, a népzene szeretetéről és éltetéséről, valamint a jövőbe vetett hitről szól a rendezvény.
– Ott, ahol ennyi közösségileg elkötelezett ember van, ott, ahol ennyi ember van, aki igyekszik megőrizni a hagyományainkat, ott létjogosultsága van a felújításnak, és létjogosultsága van a folyamatos fejlesztésnek – nyilatkozta a médiának Pásztor István.
A múlt század ötvenes éveiben az egykori kulák szállások bontott anyagából közmunkával épült színház rossz tetőszerkezetének egy részét, mennyezetét, világítását, vizesblokkjait, nyílászáróit újították fel.
– A Bethlen Gábor Alap a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével finanszírozta a felújítások nagy részét, csaknem 1 millió 800 ezer dinár értékben sikerült pénzeszközöket kapnunk. Ugyanakkor a helyi közösség helyi hozzájárulásból járult hozzá anyagiakkal, valamint Topolya községnek köszönhetően még kisebb javításokat is el tudtunk végezni – tudtuk meg Sípos Hajnalkától, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnökétől.
A zentagunarasiak a beruházásnak köszönhetően kellemes környezetet biztosíthatnak a művelődési egyesület és más civil szervezet rendezvényeihez, és most már vendégelőadókat is fogadhatnak. A hétvégi találkozó megszervezéséhez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 130 ezer forinttal járult hozzá.
– Nagyon boldogok vagyunk, hogy ez az álmunk is valóra vált. Csoportjainkat nagyon gyakran hívják ilyen rendezvényekre, szeretünk is elmenni, és szerettük volna viszonozni is a vendéglátást – adott örömének hangot Nagy Bozsik Angéla, a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület elnöke.
A kicsinosított színházterem a művelődési egyesületek csoportjain kívül az iskola diákjai és számos civil szervezet számára nyújt jó feltételeket a munkához és a bemutatkozáshoz. A zentagunarasiak a jövőben is szeretnék folytatni az épület korszerűsítését.