2024. április 25., csütörtök

Mi lett volna, ha…

Szabadkán is bemutatták Marko Vidojković új regényét

Szeptemberben jelent meg Marko Vidojković E baš vam hvala című regénye a Laguna kiadásában. A könyvet vasárnap a Klein House-ban mutatták be, az est moderátora Boris Telečki volt, aki a szerzővel beszélgetett. A regény egy párhuzamos világot vázol fel, amelyben Jugoszlávia nem esett szét. Marko Vidojković korábbi regényeiben a térségünket érintő történésekkel foglalkozott, ez esetben viszont inkább a képzeletére hagyatkozott, s könyvével egy alternatív világba kalauzolja az olvasóját.

Boris Telečki és Marko Vidojković a könyvbemutatón (Fotó: Lukács Melinda)

Boris Telečki és Marko Vidojković a könyvbemutatón (Fotó: Lukács Melinda)

– A kiindulópontot ezúttal is a saját életem adta, legyen szó a könyv hőseiről, helyszínéről vagy a cselekményéről. Először 2008-ban jutott eszembe, hogy írjak egy horror regényt, amely Jugoszláviában játszódna a nyolcvanas években, amikor pionírlányokat szellemek szállják meg. Később kiderülne, hogy ezek a szellemek a jövőből, a kilencvenes évekből érkeznek, hogy figyelmeztessenek a hamarosan bekövetkező szörnyű változásokra. Elég jól haladtam az írással, de nem voltam vele maradéktalanul elégedett. Ahogyan múlt az idő, lassan a mi valós életünk is ismét emlékeztetni kezdett a kilencvenes évekre. Valahogy innen indultam, azután változtak a szereplők is, amitől viszont nem tudtam elszakadni, hogy összekössem a mai életünket a régivel, a kommunista ideológiával. Ki tudja hanyadszor a tévében ráfutottam a Robert Harris regénye alapján készült A Harmadik Birodalom című filmre, Rutger Hauerrel a főszerepben. Ekkor világosodott meg előttem, hogy a megoldás az lenne, ha valójában a régi rendszert helyezném a jövőbe – hallottuk többek között Marko Vidojkovićtól.

Az est folyamán a szerző a közönség kérdéseire is válaszolt annak kapcsán, hogy ő hogyan látja a múltunkat és jelenünket, továbbá hogyan tekint a jövő felé.