2024. április 25., csütörtök
Szófigyelő

Animátor

Újabb keletű foglalkozásnév az animátor. Leginkább azokra a személyekre utal, akik különféle érdekes, élvezetes programokat szerveznek turistáknak. Általában is jelenthet rendezvényszervezőt. Van továbbá közösségfejlesztő v. közösségi animátor, szociokulturális animátor, élménypedagógiai animátor stb. A filmiparban a mozdulattervezőt nevezik animátornak.

A turisztikai animátor dolga, hogy különféle programokkal szórakoztassa a vendégeket, délelőtti sportversenyt, esti bulit, táncórát szervez és vezet, gondoskodik arról, hogy minden vendég értesüljön a programlehetőségekről. A turisztikai animáció kereskedelmi szálláshelyeken, szabadidőcentrumokban, sportlétesítményekben, faluházakban és egyéb idegenforgalmi helyszíneken valósul meg. Célja, hogy az emberi kapcsolatok kiépítése és játékos programok lebonyolítása által a vendégek maradandó élményben részesüljenek.

A rendezvényanimátor a megrendelő igényeinek figyelembevételével bonyolítja le az egy- vagy többnapos kulturális szórakoztató eseményt, vagy egy-egy rendezvény sikeréhez járul hozzá kiegészítő programjával. Segíti a közösségek, a csoportok és az egyének szabadidejének tartalmas eltöltését, a hasznos, értelmes és szórakoztató sport- és kulturális programok tervezését és megvalósítását.

A közösségi animátor kulturális közösségszervezéssel, ifjúsági közösségszervezéssel vagy humánfejlesztő tevékenységgel foglalkozik. A szociokulturális animátor a turisztikai animáció egyfajta nonprofit változatát műveli, általa segíti a kommunikációt, fejleszti a kreativitást, serkenti a csoportképződést, és megkönnyíti a kulturális életben való részvételt. Az élménypedagógiai animátor csoportokkal foglalkozik, és munkájában az élménypedagógiát használva igyekszik a csoportokat hatékonyan segíteni a fejlődésben.

A filmes animátor az animációs film szereplőinek, mozgó tárgyainak mozgási stílusát, karakterét, tempóját tervezi meg. Közülük a kulcsrajzoló a mozgás fő képkockáinak kulcspozícióit készíti el, a fázisrajzoló pedig minden egyes szükséges képkockát, mozgásfázist pontosan megrajzol. A karakteranimátor személyiségjegyek szerint egy-egy bonyolultabb személyiséget kelt életre.

Az animátor főnév latin eredetű (’elevenítő, életet adó, lelket adó’), és az animo igével (’éltet, elevenít, élővé tesz, valakit bizonyos érzéssel vagy hangulattal tölt el, hangol, felhangol, lelkesít, feltüzel’) van összefüggésben. Manapság aki animál, az lelket, szellemet tölt egy közösségbe, életet ad egy csoportnak, lehetővé téve, hogy értékelje, fejlessze, kiteljesítse magát. Az animáció segíti az egyéni és a csoportos önkifejezést, cselekvési szándékot, kreativitást.