2024. április 24., szerda

Rekordmagasan a radikális iszlamisták száma Németországban

Sokan azt hiszik, hogy a dzsihádisták (a hitetlenek elleni szent háború hirdetői) és a szalafisták ugyanazok, holott az utóbbiak egy roppant sokszínű, távolról sem egységes csoportot alkotna

Soha nem élt még ennyi szalafista Németországban - állítja a német hírszerzés vezetője, Hans-Georg Maassen. A hatóságoknak egyre nehezebb lefülelni őket, és egyre több a női követő is.

Soha nem élt még ennyi szalafista Németországban - állítja a német hírszerzés vezetője, Hans-Georg Maassen, aki vasárnap azt mondta: a fundamentalista iszlám eme irányzatához tartozó hívők száma elérte "minden idők legmagasabbikát".

A német hírszerzés, a BfV adatai szerint 10 ezer 800 szalafista él jelenleg Németországban. Egy évvel ezelőtt decemberben ez a szám még csak 9700 volt.

Köreikben növekvő széttöredezettség figyelhető meg és az, hogy egyre inkább bezárkóznak, nem képezik a közbeszéd részét - ami megnehezíti megfigyelésüket is a hatóságok számára.

Mi is az a szalafizmus?

Sokan azt hiszik, hogy a dzsihádisták (a hitetlenek elleni szent háború hirdetői) és a szalafisták ugyanazok, holott az utóbbiak egy roppant sokszínű, távolról sem egységes csoportot alkotnak.

A berlini Zentrum Demokratische Kultur (ZDK) szakértői szerint a szalafizmus az iszlamizmus egy válfaja, azzal a különbséggel, hogy a szalafisták puritánabbak, mint az iszamisták. Ők úgy akarnak élni, mint "tiszta elődeik" Mohamed próféta és utódai korában, a VII. és VIII. században. Szerintük ugyanis a középkori ősök szó szerint követték a korán és a szunna tanítását, s így az iszlám egyetlen "tiszta" formája szerint éltek.

A szalafisták a magánéletre is kiterjesztik az iszlám tanításának merev értelmezését, míg a dzsihád hívei készek a vallás nevében fegyveres harcot vívni. Közös nevezőjük az antidemokratikus világkép, az iszlám modern felfogásának elutasítása, valamint annak hirdetése, hogy vissza kell térni a "tiszta elődök" példaképeihez.

Világképüket illetően a szalafisták nemcsak a demokratikus társadalmaktól határolódnak el, de a többi muzulmántól is. A síiták és az alaviták az ő szemükben egyszerűen hitetlenek. Ugyanakkor a szunnitáknak azt a nagy többségét, amely nem felel meg a szalafista ideáloknak, szintúgy hitetlennek vagy hitehagyottnak tekintik.

A puritán szalafisták többnyire visszavonultan élnek, s beérik azzal, hogy merev iszlámfelfogásukat a magánéletükre korlátozzák. Akadnak viszont térítő szalafisták is, akik aktívan próbálnak új tagokat toborozni a mozgalom számára. A ZDK adatai szerint ők alkotják a legnépesebb csoportot a szalafizmus hívei között. Elsősorban utcai akciókkal próbálkoznak. Célcsoportjukat főként fiatalkorúak és fiatal felnőttek alkotják, olyanok, akik utcai bandákba szerveződnek. A térítők hivatalos indoklása az, hogy így próbálják megmenteni a fiatalokat a bűnözés és a drogfogyasztás örvényéből, bevonva őket a szalafisták közösségébe.

A BfV szerint a mozgalom mára felhagyott az utcai és mecsetekben végzett toborzással is, ehelyett egyre inkább az interneten működő kis, összeesküvő csoportokban radikalizálódnak követőik. Az ügynökség rámutatott az egyre növekvő számú, radikalizálódott női követőre is, akik hálózatokba szerveződnek - igazi kihívást adva ezzel a hatóságoknak, akik nem tudnak közel férkőzni hozzájuk.