2024. április 24., szerda

Támadások és tiltakozások

Már áldozatai is vannak a Donald Trump bejelentése miatt kialakult közel-keleti forrongásnak

Támadások és tiltakozások jellemezték az elmúlt napokat Donald Trump amerikai elnök azon bejelentése miatt, miszerint Washington Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és odaköltözteti a nagykövetségét Tel-Avivból. A döntés heves indulatokat és komoly bírálatokat váltott ki nemcsak a muzulmán országokban és közösségekben, hanem az Amerikai Egyesült Államokkal szövetséges nyugati országokban is.

Donald Trump sokat bírált bejelentése erőteljes tiltakozási hullámot váltott ki a palesztin területeken. A forrongásoknak a Gázai övezetben már nemcsak sérültjei, hanem áldozatai is vannak, akik közül ketten az onnan kilőtt rakétákra indított izraeli válaszcsapásban, ketten pedig az izraeli biztonsági erőkkel való összetűzésben vesztették életüket. Az összecsapásokban a hírügynökségi jelentések szerint már több mint százan megsebesültek.

Washington jakartai nagykövetségénél vasárnap több ezren tüntettek, így adva hangot a Donald Trump döntése elleni tiltakozásuknak. A rendőrség becslései szerint a demonstráción mintegy hatezren vettek részt, akiknek többsége hagyományos muzulmán viseletbe öltözve érkezett a tüntetésre, egyesek indonéz és palesztin zászlókat lengettek, mások Palesztina felszabadítását és függetlenné válását követelő plakátokat tartottak a magasba.
Az arab világban is folytatódtak a tiltakozások vasárnap. Bejrútban a jelentések szerint több százan tiltakoztak az amerikai nagykövetség közelében, amely a libanoni fővárostól északra fekvő Avkarban van. A biztonsági erők lezárták az odavezető főutat, könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a tiltakozók ellen, akik közül egyesek petárdákat hajigáltak rájuk, Trump-portrékat égettek, és palesztin zászlókat lengettek. A tüntetőkhöz intézve beszédét Hanna Garib, a Libanoni Kommunista Párt elnöke Palesztina ellenségének nevezte az Egyesült Államokat, libanoni nagykövetségét pedig „az amerikai imperialista agresszió jelképének” mondta, amelyet szerinte be kell zárni.
Mohamed bin Zájid al-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse élesen bírálta Trumpot jeruzsálemi döntése miatt. „Az amerikai lépés mentőöv lehet a terroristáknak és a fegyveres csoportoknak, amelyek már kezdték elveszíteni a talajt a lábuk alól a térségben” – közölte az emírségek vezetőjének tartott trónörökös az egyik washingtoni közel-keleti kutatóintézet delegációjával tárgyalva Dubaiban. A trónörökös szerint Trump egyoldalú döntése ENSZ-határozatokat sért, és ezért felszólította az amerikai elnököt, hogy gondolja újra döntését.
Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára a szervezet rendkívüli külügyminiszteri értekezletén a Palesztin Állam és fővárosa, Kelet-Jeruzsálem elismerésére szólította fel a világ országait. A rendkívüli tanácskozáson mondott beszédében Ahmed Abul Geit kijelentette, hogy Donald Trump döntése „bűnössé teszi” országát és kormányát is, amely ezt jóváhagyta. A döntés – mondta a főtitkár – megkérdőjelezi Washington békeközvetítői szerepét nemcsak a Közel-Keleten, hanem az egész világon is. „Ez a döntés a megszállás legalizálásával ér fel” – tette hozzá, Jeruzsálemnek az 1967-es közel-keleti háborúban történt izraeli megszállására, majd annektálására utalva.
Emmanuel Macron francia és Recep Tayyip Erdogan török államfő szombaton telefonon egyeztetett Jeruzsálem státuszának ügyében, és mindketten arra a megállapításra jutottak, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének tervezett Jeruzsálembe költöztetése aggodalomra ad okot a régióban. Török források szerint a felek ezért abban egyeztek meg, hogy Párizs és Ankara együttesen megpróbálja majd elérni az amerikai döntés megváltoztatását. Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap a közép-törökországi Sivasban a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) helyi rendezvényén már egyenesen „terrorállamnak” minősítette Izraelt. Felszólalásában leszögezte: Törökország nem bízza Jeruzsálemet egy „gyerekgyilkos ország kegyelmére”. Ankara továbbra is az „elnyomottak oldalán áll” a „megszálló” Izraellel szemben, tette hozzá a palesztinokra utalva. A török államfő vasárnap nyomatékosította: országa jogi keretek között folytatja a küzdelmet az amerikai lépés ellen. Egyúttal emlékeztetett, hogy az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), amelynek Törökország a soros elnöke, szerdán Isztambulban rendkívüli ülést tart. „Trump döntését egyáltalán nem lesz olyan könnyű megvalósítani” – hívta fel a figyelmet Erdogan, aki jelezte azt is, hogy hétfőn Ankarába látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök, akivel alaposan átbeszéli Jeruzsálem státuszának ügyét.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Európát bírálta közleményében amiatt, hogy elítélte Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának elismeréséért, de nem hallatta a hangját amiatt, hogy Izraelt rakétatámadások érték, amelyeket a palesztinok lakta Gázai övezetből indítottak. Az izraeli kormányfő vasárnap Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt, hétfőn pedig Brüsszelben Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével. Az elmúlt napokban Mogherini kétszer is elítélte Trump Jeruzsálemről kiadott nyilatkozatát, komoly aggodalmát fejezeti ki miatta, és hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja szerint Jeruzsálem státuszát az izraeli–palesztin tárgyalások folyamán kell meghatároznia egy kétállami megoldás részeként.
Mint ismeretes, Mahmúd Abbász palesztin elnök már korábban bejelentette, nem találkozik Mike Pence amerikai alelnökkel, aki hamarosan a közel-keleti térségbe látogat. „Nem lesz semmiféle találkozó Pence-szel. Az Egyesült Államok átlépett egy határvonalat, amelyet nem lett volna szabad” – jelentette ki egy rádióinterjúban a palesztin elnök diplomáciai tanácsadója. A Ciszjordániát kormányzó Fatah szervezet is azt közölte, hogy Donald Trump bejelentését követően Mike Pence nem szívesen látott vendég a palesztin területeken. Azóta már az egyiptomi kopt ortodox egyház is bejelentette, hogy a pátriárka lemondta tervezett kairói találkozóját az amerikai alelnökkel. II. Tavadrosz az egyoldalú washingtoni döntés elleni tiltakozásul döntött így a tájékoztatás szerint.
Jeruzsálem jelenlegi státuszát nem lehet figyelmen kívül hagyni, olvasható a Vatikán honlapján vasárnap kiadott közleményben, amely hangsúlyozza, hogy a Szentszék nagy figyelemmel kíséri a közel-keleti helyzet fejleményeit, mindenekelőtt Jeruzsálem városáét, amelyet a Vatikán az egész világban élő keresztények, zsidók és a muzulmánok közös szent városának nevez. Hozzáteszi, hogy éppen Jeruzsálem egyedi jellegzetessége miatt nem hagyható figyelmen kívül a város jelenleg fennálló státusza, amelyet a nemzetközi közösség határozatai szabályoznak. A közlemény szerint ezt vallják az egyházak vezetői és a Szentföld keresztény közösségei is. A dokumentum kiemeli továbbá azt is, hogy Ferenc pápa bölcsességre és óvatosságra szólít fel minden felet egy újabb erőszakhullám elkerülése érdekében.