2024. április 19., péntek
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Pontról pontra, egyenként

Több mint 900 módosítási indítvány a jövő évi köztársasági költségvetés-javaslatra

A köztársasági parlamenti képviselők ma megkezdték a napirenden szereplő törvényjavaslatok megvitatását. Több órán keresztül folytattak vitát az idei köztársasági költségvetés módosításáról, és ezen belül arról a diszkréciós jogról, ami a minisztereket illeti majd meg, és amely alapján a kormányhoz a pénzjutalmak elosztásáról javaslatot nyújthatnak be.

A parlament első napirendi pontja a 2017. évi költségvetésről szóló törvény módosítása volt. A pénzbeli díjazásokról, jutalmakról szóló szakaszt módosították. Dušan Vujović pénzügyminiszter magyarázata szerint a miniszterek diszkréciós jogot kapnak, hogy a jutalmak elosztásáról javaslatot nyújtsanak be a kormányhoz, erről azonban végső soron a kormány dönt. Az ellenzéki képviselők nem támogatták a diszkréciós jognak a bevezetését, mert mint erre Dejan Nikolić, a Demokrata Párt képviselője rámutatott, ahol egy kis diszkréciós jog felmerül, ott a joggal való visszaélés is megtörténik. Nemanja Šarović, a Szerb Radikális Párt képviselője szerint ugyanakkor nincs szükség diszkréciós jogra, a közszférában dolgozók lineáris jutalmazását kell alkalmazni.

Felmerült az is, hogy miért éppen az év végén van szükség ennek a jognak a bevezetésére. Sonja Pavlović, az Önálló Képviselők Klubjának képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy sehol sincs feltüntetve, hogy milyen jutalmak elosztására van szükség, és kik kaphatják meg. Ha többlet mutatkozott a költségvetésben, azt először a költségvetés átütemezésével kellett volna szétosztani. Vujović kiemelte, az érvényben levő törvény szerint nem növelhető a fizetésekre szánt összeg, mert a GDP-nek csupán a 8 százaléka lehet. Magyarán, a pénzügyi kereten belül javasolhatnak jutalmat a miniszterek, ahhoz viszont erre a diszkréciós jogra van szükség.

A vita eltartott, ugyanis a Szerb Haladó Párt képviselői csak erre az egy szakaszra több olyan módosítási indítványt nyújtottak be, amelyek nincsenek összefüggésben a törvénymódosítással. Ezt az ellenzéki képviselők is szóvá tették, mondván, hogy a hatalmi koalíció képviselői szándékosan húzzák az időt, tudván, hogy a képviselők időkorlátok között kell hogy megvitassák a 31 napirendi pontot. A hatalmi koalíció képviselői ugyanis a felszólalásukat arra használták ki, hogy összehasonlítsák a Demokrata Párt országvezetése alatt megvalósított költségvetési adatokat a Szerb Haladó Párt idejére eső költségvetéssel.

Az ülés 10 órakor kezdődött, a második napirendi pont megvitatására, a költségvetési rendszerről szóló törvénymódosításra azonban csak délután 3 órakor került sor. Ekkor mindenekelőtt a Vajdaság tartomány jobb megbecsülésének szükségességére hívták fel a figyelmet a képviselők. Arra, hogy a költségvetésnek a polgárok jobb életszínvonalát és a munkahelyek létesítését és fenntartását kell szolgálnia. Erre a törvénymódosításra 418 képviselői módosítási indítvány érkezett. A képviselők a 2017. évi költségvetés átütemezésére 35 módosítási indítványt nyújtottak be. A 2018. évi költségvetésre 918 módosítási indítvány érkezett, ebből azonban csak egyet hagyott jóvá az illetékes parlamenti bizottság. Több tucat módosítási indítványt nyújtottak be az adótörvényre, a jogi személyek nyereségadójáról szóló törvényre, a személyi jövedelemadóról szóló törvényre, a közszférában való foglalkoztatást szabályozó törvényre.