2024. április 16., kedd

Szalmonella a Lactalis babaételében

Szerbiában is értékesítették a szennyezett termékeket

Szalmonella fertőzés miatt Franciaország több tejpótló kisbabatápszer és babaétel forgalomból való visszavonását rendelte el.

A Lactalis tejipari vállalatóriás termékeiről van szó, amelyeket Szerbiában is árusítanak. Franciaország feltüntette, hogy mely országokban javasolják a vállalat bizonyos termékeinek a visszavonását: Kína, Tajvan, Pakisztán, Afganisztán, Irak, Marokkó, Libanon, Szudán, Románia, Grúzia, Görögország, Haiti, Kolumbia, Peru és Szerbia. Arról egyelőre senki nem nyilatkozott, hogy az ezekbe az országokba juttatott babaételek miben különböznek a vállalat egyéb, például a nyugati országok piacain értékesített termékeitől. A francia kormány összesen 7 ezer tonna tápszer és babaétel visszavonását rendelte el. Arról, hogy pontosan milyen márkanévvel árusított termékekről van szó, egyelőre szintén nem nyilatkoztak.
A szalmonella a hasmenéshez és hányáshoz hasonló emésztőrendszeri tüneteket okoz. A gyermekek sokkal nehezebben viselik a szalmonella-fertőzést, mint a felnőttek, elsősorban azért, mert könnyebben dehidratálódnak. Minél fiatalabb a gyermek, annál veszélyesebb rá a szalmonella-fertőzés.