2024. április 19., péntek

Tovább terjeszkedik az OTP

Hivatalosan is bejelentették: Felvásárolták a 150 éves múltra visszatekintő Vajdasági Bankot
Dr. Csányi Sándor ismerteti az OTP terveit (Ótos András felvétele)

Dr. Csányi Sándor ismerteti az OTP terveit (Ótos András felvétele)

Egy 125 millió eurós csomag keretében a magyarországi OTP Bank tulajdonába lépett át december elsején az eddig görög tulajdonban álló Vajdasági Bank száz százaléka – ismertették hivatalosan is a Vajdasági Bank újvidéki székházában megtartott sajtótájékoztatón. A csomag részét képezi az NBG Leasing cég akvizíciója is, az ügylet részeként továbbá az OTP 100 millió értékű hitelt váltott ki a felvásárolt pénzintézettől. Dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az OTP-csoport Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb pénzintézetének számít, 40 milliárd eurós mérlegfőösszeggel rendelkezik, kilenc országban több mint 15 millió ügyfele van.

Sikernek számít, hogy az OTP a legnehezebb időszakokban sem hagyott el országokat, akkor sem, amikor a gazdasági válság éreztette negatív hatásait, s olyan helyzetben sem, amilyen például Ukrajnában alakult ki, ahol a politikai történések miatt az OTP elveszítette krími befektetéseit – tette hozzá. Szerbiában 2005 óta van jelen a magyar bank, a térhódítása a piacon állandó, organikus növekedésnek és bankok beolvasztásának is köszönhetők a pozitív eredmények. Mint azt Csányi elmondta, az OTP készen áll megfelelő bank felkínálása esetén további akvizíciókat végrehajtani Szerbiában és másutt is, a 2018-as tervek között éppen az erősebb jelenlét szavatolása szerepel, továbbá új piacokon is meg kívánnak jelenni.

Az OTP most egy magánál is idősebb, 150 éves múltra visszatekintő bankot vásárolt fel, ezzel a szerb piacon bankfiókok tekintetében és bankautomaták száma tekintetében a 3. legnagyobb bank lett, piaci részesedése 6 százalékra növekedett.