2024. április 19., péntek

Digitális gazdálkodás a mezőgazdaságban

Kárpát-medencei program indult

A zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodájának épületében csütörtökön rendezték meg a Magyar Nemzeti Kereskedőház Digitális Jólét programjának közreműködésével a Kárpát Agri program kezdőeseményét.

Erős Veronika, a Magyar Nemzeti Kereskedőház üzletfejlesztési igazgatója lapunknak elmondta, hogy a digitális exportstratégia égisze alatt megvalósuló projektum elsődleges célja az, hogy felmérjék azokat a digitális készségeket és attitűdöket, amelyekkel a gazdálkodók Magyarországon belül és a külhoni régiók területén rendelkeznek. A projektum keretében olyan online piackutatás elkészítése is a tervek között szerepel, amely a digitális attitűdöket összegzi, erre építve pedig a gazdálkodók számára megfelelő termékkel rendelkező, agrárinformatikával foglalkozó cégek felvehetik a kapcsolatot a potenciális ügyfeleikkel, hogy megfelelő segítséget nyújthassanak számukra a munkafolyamatokban. Egyelőre Magyarországon sincsenek meg a szükséges felmérések, ezért a mostani program nagyon jó bázist tud adni ahhoz, hogy minél szélesebb körben felmérhessék a gazdálkodók igényeit és digitális kompetenciáit.

Dr. Lengyel László, az agrárinnovációs iroda vezetője elmondta, hogy intézményük a megalakulása óta kereste azt a tevékenységi kört, amellyel projektszinten hatékonyan foglalkozhat az ágazat fejlesztésével. Felhasználva a Szent István Egyetem, illetve az egyetem kihelyezett tagozata által képviselt szakmai bázist is, az elmúlt években olyan cégkapcsolatokat alakított ki, amelyek legelőremutatóbb módon foglalkoznak a korszerű agrárgazdálkodás alapjainak a megteremtésével. Elsősorban különféle digitális technológiák alkalmazásával, amelyek a mezőgazdaságot is áthatják, amelyet már ezek nélkül az eszközök nélkül nem lehet olyan szinten művelni, hogy piacképes legyen.

A konferencián jelen lévő szakemberek és vállalkozók megvitatták a mezőgazdaságban használatos digitális technológiákat, a környezetünkben lévő gazdálkodók és vállalkozók agrárkompetenciájának a felmérését és az erre vonatkozó honlap, kérdőívek, illetve bemutatófilmek elkészítését, amelyek az elkövetkezőkben alapját képezik egy két-három évig tartó komplex fejlesztési programnak. Ennek a határon átnyúló IPA-pályázatok, emberierőforrás-fejlesztési operatív programok, rendezvények és a kereskedőház projektumai is a részei lesznek. A vállalkozók a gyakorlatban is megtapasztalhatják majd ezeknek a technológiáknak a működését, képzési programokban vehetnek részt, valamint megismerkedhetnek a fejlesztő és alkalmazó cégekkel.