2024. április 19., péntek

Szellemi haszon az önkéntes munka bére

Fehér Ildikó felvétele

Fehér Ildikó felvétele

A Tartományi Képviselőházban tegnap Önkéntes kultúraépítés címmel szerveztek konferenciát. Az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 és az Európa Kulturális Fővárosa 2021 kezdeményezésének köszönhetően alakult meg az Újvidéki Önkéntes Szolgálat, melynek célja az önkéntes munka megszervezése és magasabb szintre emelése. A konferencián bemutatták egy korábbi, tematikus kerekasztal-beszélgetés eredményeit, amelynek több mint száz résztvevője volt, valamint több mint 50 szervezet és intézmény képviselte magát. – Fontos számunkra, hogy az Újvidéki Önkéntes Szolgálat aktív része legyen az önkormányzat ifjúsági politikájának – mondta Vukašin Grozdanović, az OPENS koordinátora.

Az Önkéntes Szolgálat feladata az, hogy bemutassa az önkéntes munka előnyeit, és hogy érdekessé tegye ezt a fajta társadalmi szerepvállalást a fiatalok számára.

– Mindannyian tudjuk, hogy az önkéntes munkáért nem jár anyagi ellenszolgáltatás, csupán szellemi haszon származhat belőle. Ez a haszon fejleszti az egyén személyiségét. Az önkéntesek munkájának köszönhetően a társadalom magasabb cél felé halad. Újvidék talán a legjobb példa az országban, sőt még a régióban és Európában is arra, hogy az összefogásnak és a közös erőfeszítéseknek köszönhetően a célok elérhetőek – hangsúlyozta Ognjen Cvjetićanin, a városi tanács sport- és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja. Felvételünkön az önkéntesek érkezése a konferenciára.