2024. március 28., csütörtök
MUZSLYA

Megújult az Emmausz fiúkollégium

A muzslyai Emmausz katolikus fiúkollégium 2002 óta – a nagybecskereki Szathmáry Karolina katolikus leánykollégiummal együtt – nagyban segíti a nagybecskereki magyar középiskolai tagozatoknak a fennmaradását. A kollégium elsősorban a bánsági középiskolásoknak nyújt lakhatási lehetőséget, de bácskai településekről (Ada, Mohol, Bácsföldvár, Péterréve) is vannak kollégistáik.

Sztoján atya derűlátó (Fotó: Kecskés István)

Sztoján atya derűlátó (Fotó: Kecskés István)

Az idén hatvanöt fiú számára biztosítanak lakhatást, jó tanulási feltételeket és tartalmas közösségi életet. Ez a létszám megfelel az elvárásoknak. Az anyaországi támogatásnak köszönhetően a fiúkat az idén még jobb feltételek várták.
A Szalézi szerzetesek 2000 szeptemberében Muzslya katolikus templomának az udvarán fiúkollégium építésébe kezdtek. Merész vállalkozás volt ez a szerbiai hatalomváltás előestéjén. Annak ellenére is, hogy a Szegény Iskolanővérek rendje már Nagybecskereken beindította leánykollégiumát. A bánáti papság, Huzsvár László püspökkel az élén, úgy döntött, hogy a fiúk számára is létrehoz egy ilyen intézményt. A színhely megválasztása nem volt nehéz: a muzslyai plébánia udvara mellett döntöttek.
A telek megvolt, az első támogatás pedig a Szalézi közösségtől jött: Stanislav Hočevar, a jelenlegi belgrádi érsek utalta át a pénzeszközöket, amelyekből kiöntötték a leendő létesítmény alapját. A legnagyobb magyar többségű közép-bánsági településen ugyanis – a múlt század hatvanas éveitől – a Szalézi rend tagjai hirdetik Isten igéit. A többségük pedig Szlovéniából érkezett Muzslyára. Nem mindennapi feladatvállalás volt, hogy kollégiumot építsenek – magyar gyerekek részére.
Kalapis Sztoján Szalézi szerzetes, kollégiumvezető elmondása szerint az első anyaországi támogatóik a Határon Túli Magyarok Hivatala, és az Apáczai Közalapítvány volt. A támogatásnak köszönhetően 2002-re elkészült az épület, amely megfelelt minden követelménynek. Szórványkollégiumként, ugyanakkor nagy igényességgel épült fel a létesítmény. Fürdőszobás lakosztályokkal, konyhával és száz személyes ebédlővel, tanuló- és számítógépes szobával, kápolnával, központi fűtéssel. A fiúk, minimális összeg fejében, megfelelő feltételek mellett lakhatnak és tanulhatnak.
Kezdetben volt aki attól félt, hogy majd nem lesz elég tanulni vágyó magyar diák a Bánságban. Aztán híre ment a kollégiumnak és bővíteni kellett az épületegyüttest.
Ugyanis 64 főre tervezték, de csakhamar szükség mutatkozott még néhány szobára. Tornaterem is kellett a fiúknak. A magyar kormány támogatásának köszönhetően ezt is sikerült megvalósítani. A tornaterem mellett néhány szobát, konferenciatermet (egyben tanulóterem is) és számítógépes szobát is kaptak a fiúk. A parkettára műanyag borítást tettek, a fürdőszobákat is felújították és az épületet a legkorszerűbb fűtési rendszerrel látták el.

A tanulószoba egyben konferenciaterem  (Fotó: Kecskés István)

A tanulószoba egyben konferenciaterem (Fotó: Kecskés István)

A kollégiumban elsősorban arra figyelnek, hogy mindenki tegye azt, amiért jött. Vagyis, hogy tanuljon. Olyan diákjuk is volt, aki kettes átlaggal érkezett a kollégiumba, általános iskolából, és a középiskolában kitűnő eredményeket ért el. Nem volt könnyű dolga, mivel szerb középiskolába járt. A tanulásban nemcsak a nevelőtanárok segíthetnek. Szükség esetén a nagybecskereki középiskolák magyar ajkú tanárai is közreműködnek.
Ugyanakkor közösségi életre is nevelnek, ami a fiúknak a későbbiek során nagy segítséget jelent. Nem véletlen, hogy sok egykori kollégista jön el az éves találkozójukra. Egyre több példa van arra is, hogy anyagi támogatást is hoznak. Ez nyilván egyfajta elismerés Sztoján atyának és munkatársainak, Gabona Ferenc nevelő-tanárnak, Gerdof Zsolti nevelő/pályázatírónak, a szakácsnőknek, Gabona Angélával az élen, és mindenkinek, aki valamilyen módon segíti a kollégium működését.