2024. április 25., csütörtök

Választások előtt

A kishegyesi helyi közösség választásokra készül – A leköszönő tanácselnök az elmúlt négy év eredményeiről, történéseiről

A kishegyesi helyi közösség tanácsa jelenlegi összetételének hamarosan lejár a megbízatása, és a polgárok december 17-én új tanácstagokat választanak. Az elmúlt négyéves időszak eredményeiről, tevékenységeiről a tanács jelenlegi elnökével, Mohácsi Zoltánnal beszélgettünk. Őszerinte az elmúlt négy évet a polgárokkal való folyamatos kapcsolattartás jellemezte.

Mohácsi Zoltán, Fotó: Lakatos János

Mohácsi Zoltán, Fotó: Lakatos János

– Megszokott dolog, hogy a polgárok bejönnek a helyi közösségbe és elmondják a panaszaikat, észrevételeiket. Mi megpróbáljuk azokat ott helyben, vagy a községgel és a kommunális közvállalattal közösen orvosolni. A hatékonyság érdekében évekkel ezelőtt felállítottunk egy munkacsoportot, amely ma is működik. A csoport hetente ülésezik, így gyorsan tudunk reagálni az aktuális eseményekre – mondta el Mohácsi, majd arról is szólt, hogy a polgárok mellett a helyi közösség nagyon odafigyelt a civil szervezetekre, a művelődési egyesületre és a sportklubokra is. Igyekeztek minden civil kezdeményezést támogatni, s ezt bizonyítja a számos közös program is. A rendezvények közül a tanácselnök kiemelte az Anna-napok rendezvényt, amelynek a programja az idén vált igazi össznépi ünnepséggé. A jelentősebb történések között szerepel a falu napja és a hegyesi LITERAtúra is. Az események mellett a helyi közösségnek számos olyan tevékenysége, akciója van, amelyek igen népszerűek a polgárok körében.

– Igen népszerű az ingyenes avarelhordás, amit minden évben megszervezünk. Az idén már alig-alig lehetett olyan háztartást látni, ahol meggyújtották a lehullott levelet, ezzel is bosszantva a szomszédokat. Évről évre meghirdetjük a fásítási akciót is, amelynek keretében a polgárok ingyenesen igényelhetnek facsemetéket. A program népszerűségének köszönhetően az idén már kevesebb igénylés érkezett hozzánk, mivel a polgárok az előző években igen sok facsemetét ültettek ki a közterületekre. Fontos megemlíteni, hogy a helyi közösség minden évben 7000 dinárral támogatja az újszülötteket. Ez nem nagy összeg, de azoknak a családoknak, akik gyermeket vállalnak ezek között a nehéz körülmények között, mindenféleképpen számít – fogalmazott a tanácselnök.

A főtér már elkészült része az 56-os emléktáblával a színház falán, Fotó: Lakatos János

A főtér már elkészült része az 56-os emléktáblával a színház falán, Fotó: Lakatos János

A rendezvények és a szolgáltatások mellett a helyi közösség több, nagyobb volumenű beruházással is büszkélkedhet. Mohácsi elsőnek a főtér kialakítását említette.

– A helyi közösség kezdeményezésére megkezdődött a színház előtt a főtér építése. Pályázati eszközökből a térrendezés első fázisa már befejeződött. A tervek és az engedélyek már megvannak a további munkához, s várjuk a lehetőséget, hogy hazai forrásokból folytathassuk a megvalósítást. Alig fejeződött be a térrendezés első szakasza, máris felavattunk egy 56-os emléktáblát a színház falán. Ezt a táblát annak apropóján állítottuk, hogy a szabadságharc leverése után a kishegyesi polgárok is fogadtak be anyaországi menekülteket. Óriási jelentősége van annak, hogy közösségünk visszaszerezte a szövetkezeti otthont. Bizonyos helyiségeit máris belaktuk: próbatermet alakítottunk ki a néptáncosoknak és egy ifjúsági klubot hoztunk létre. Az a célunk, hogy az egész épületet belakjuk, és a szövetkezeti otthon egy művelődési, ifjúsági és civil komplexum legyen, ahol könyvtár is helyet kap. Ezt a komplexumot minden kishegyesi magáénak tudja majd érezni, és mindannyian büszkék lehetünk rá – számolt be a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a közelmúltban sikerült felújítani a színházterem fűtési rendszerét is. Egy régi, elavult fűtési rendszert cseréltek le egy új, korszerű és gazdaságos gázfűtéses rendszerre. Mohácsi végezetül elmondta, szeretnék mindenkivel fenntartani az eddigi jó kapcsolatot.

– Azokat a dolgokat, amiket idáig felépítettünk, szeretnénk megőrizni. Az elmúlt időszakot igazi közösségi összefogás jellemezte, és ezeket a jó kapcsolatokat a jövőben is szeretnénk fenntartani. A rendezvényeink és megmozdulásaink olyan közösségi összefogás eredményei voltak, amelyekre mindenképpen büszkék lehetünk. Azon fogunk munkálkodni, hogy ez a közösségi összefogás jellemezze a következő időszakot is. Végezetül tanácselnökként a tanács és a magam nevében minden kishegyesi polgárnak és a településünk minden barátjának békés, meghitt ádventi ünnepeket kívánok – fogalmazott a tanácselnök.