2024. április 25., csütörtök

Jövőre 68,6 milliárd dinár lesz a tartományi költségvetés

Jut pénz a gazdasági fejlesztésekre, a szociális támogatásokra és a közszféra béremeléseire is

A tartományi kormány szombaton elfogadta a 2018-as költségvetés határozati javaslatát, amely a tervek szerint 68,6 milliárd dinár lesz.

A tartományi kormány épülete (Fotó: Ótos András)

Fotó: Ótos András

A tartományi kormány közleménye szerint a költségvetési hiány a tervek szerint 3,7 milliárd dinár lesz, ami az összbevételek alig 6 százalékát teszi ki és a tartomány ezt saját forrásokból, valamint a megmaradt, rendelkezésre álló összegekből fedezi majd. Ez 5 milliárd dinárral több mint amit a tartomány 2017-re tervezett, valamint 1,2 milliárd dinárral több a második, augusztusi költségvetés-módosításban meghozott összegnél is. 

A tartományi kormány programjával, vagyis a gazdasági fejlesztéssel összhangban a 2018-as költségvetést a befektetési költségek fedezése érdekében tervezték meg. A legnagyobb, országos jelentőségű stratégiai projektumokat a köztársasági kormány is finanszírozni fogja. Támogatásokra 9,2 milliárd dinár jut, ami 2,84 százalékkal többet jelent az ideinél. Ennek az összegnek a legnagyobb részét a mezőgazdaságra, a vízgazdálkodásra, a vállalkozásfejlesztésre, a foglalkoztatásra, a Vajdasági RTV új épületének felépítésére és a – mindenekelőtt a nemzeti kisebbségek nyelvén történő – tájékoztatásra szánják. A tartományi kormány emellett jövőre is támogatja a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség segítségével megnyíló gyárakat és munkahelyeket. A vajdasági községek nagyberuházási igényeire az ideinél 1,4 milliárd dinárral többet határoztak meg. A büdzsé szociális támogatásokkal is számol, amelyekkel elsősorban a gyermekvállalást ösztönöznék, valamint azon családok számára különítenek el havi járandóságot, amelyeknél az elkövetkező évben születik meg a harmadik gyermek, de támogatják a lombikprogramot, valamint támogatásban részesülnek a diákok, az egyetemisták, a menekültek és az otthonukat kényszerből elhagyó személyek is. Ugyanakkor támogatni fogják az oktatási és az egészségügyi intézmények felújítását is.
A tartományi közszférában foglalkoztatottak béreire 2,9 milliárd dinárt különítettek el, ebbe az összegbe beleszámolták a kultúrában és a szociális védelemben dolgozók 10 százalékos béremelését, valamint a többi területen dolgozók 5 százalékos béremelését is.