2024. március 28., csütörtök

Mesében élve

A zEtna kiadó és a zentai Városi Könyvtár közös szervezésben péntek délelőtt Lencsi-mesék címmel – a felsőhegyi és tornyosi műsoruk között – a Zentai Alkotóházban is bemutatták Diószegi Ágnes Porcicák című mesekönyvét, mely a zEtna gondozásában jelent meg. A rendezvény a 40 éves fennállását ünneplő Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ programsorozatának részét képezte.

A szerző foglalkozását tekintve óvónő és bábanimátor – évekig a Kövér Béla Bábszínház tagja volt –, és ez abban a pillanatban tetten érhető volt, amikor kezdetét vette első kötetének bemutatója: csodálatosan kommunikált az eseményen megjelent seregnyi óvodással, természetesen őket is bevonva a játékba. Bábozás közben mesélte át a könyvben leírtakat, ami már magában elbűvölően hatott, s mindezt ráadásul megkoronázta Balog Virág László közreműködése, aki saját dalait és versmegzenésítéseit adta elő, szépen belesimítva a történetbe.

Ágnes figurái is óvodáskorúak, főhőse, Lencsi pedig varázsolni is tud, apróságokból csodákat – ahogyan szerzőnk nem kevésbé: rendkívül kreatív módon varázsolt körénk mesét, szinte megbabonázva mindannyiunkat a közönség soraiban, gyermeket és felnőttet egyaránt. Pedig nem csupa vidámságról szól ez a történet: felsejlik benne a nagymama – aki még mesében élt! – eltűnőben lévő világa, a modern társadalom emberidegen sivársága, széteső családok, halál, elvándorlás… ám tudjuk, a varázslat lényege éppen az, hogy megteremti a Csodát, melynek köszönhetően megerősödik bennünk a hit és bizalom egy szeretetben gazdag, szebb világról; miközben a végére az életadó Nap is kisüt – a szomorúság pedig elillan!

Igazi felüdülés volt a szürke, robottal töltött hétköznapok közepette ez a tökéletes gyerekmatiné, melyet – akárcsak a külsőségeiben is csodaszép kötetet – szívből ajánlok felnőtt társaimnak is.