2024. április 25., csütörtök

Odaítélték a rangos díjakat

Hózsa Éva Híd-díjas, Pesti Attiláé a Vajdasági Magyar Művészeti Díj, Tarkó János a Forum Képzőművészeti Díj kitüntetettje

Híd Irodalmi Díj

A 2017. évi Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága (Bakos Petra, Berényi Emőke, Fekete J. József, Herédi Károly, Virág Zoltán) az elmúlt két esztendő irodalom- és társadalomtudományi könyvtermésének szemlézése után négy kötetet terjesztett fel az elismerésre: Fehér Viktor Szokáskutatás Verbicán, Hózsa Éva A móló hangja, Orcsik Roland Detonáció, valamint Silling István Vallásos népélet Kupuszinán című munkáit. A díjat a zsűri egyhangúlag Hózsa Évának ítélte oda, aki a több évtizedes tanári pályán edzett, autonóm interpretációs hangütésével, az intermediális és interdiszciplináris tájékozottságával, a német kultúrára és a fordításelméletre való nyitottságával a kortárs vajdasági irodalom egyik legkiemelkedőbb esszéírója. Ahogyan díjazott kötetének szerkesztője, Bencsik Orsolya írja róla: „Mozgásban lévő, metareflexív vizsgálódásaiban a figyelmes tekintet, az értelem és az érzékenység keveredik finoman, az átmenetiségek, a folyamatszerűség hangsúlyozása ellenére a befogadó számára megteremtődik, előáll egy én, mely Sárszegtől a Gibraltárig húzódik, és melynek heterogén világa egyszerre idegenségével vonzó és otthonos.”

 Vajdasági Magyar Művészeti Díj

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága, Brenner János, Gazsó Hargita (elnök), Sutus Áron összetételben, 2017. november 28-án megtartott ülésen, egyhangú döntéssel a 2016. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Pesti Attilának ítélte oda. Az indoklás szerint Pesti Attila a vajdasági múzeumi kiállításépítési tevékenység újradefiniálását hajtja végre, építészeti munkája jótékonyan emeli ki a muzeológus koncepcióját, a műtárgyak kiállítási technikáját újabb dimenzióba helyezi építészeti megoldásaival. Látványterveivel, multimediális ötleteivel és a modern kor látványtechnikai elemeit használva nyit az Y-generáció felé, így a műtárgyak, kiállítási témák, múltunk ismerete szélesebb körhöz jut el. Nemcsak építészeti munkái (lakóterek, irodahelyiségek, vendéglátó-ipari objektumok, berendezési tárgyak) kiemelkedőek, hanem fontos szerepet játszik az építészeti táborok életében is.

 Forum Képzőművészeti Díj

A Forum Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága – Lábadi Lénárd, Szalma Viktória és Szombathy Bálint (elnök) – 2017. november 21-én szavazattöbbséggel Tarkó János újvidéki festőművésznek ítélte oda a 2016. évi kitüntetést.

Tarkó János (Újvidék, 1980–) pályája 2001-ben indult. A festőművész munkásságában különösen a 2016-os és a 2017-es esztendő emelkedik ki, négy-négy önálló jelentkezéssel Szabadkán, Újvidéken, Óbecsén, Nagykikindán és Budapesten. Önálló kiállításai az érettség állomásaiként tételeződnek, megerősítve azt az egyéni és újszerű poétikát, melyet a művész a kortárs szerbiai művészetbe ágyazott. Kiforrott piktúrája márkanévként van jelen nemzedékének teljesítményében. Nyelve könnyen felismerhető. Valós vagy metaforikus emberi alakjai a mai világban mozognak, történeteik rólunk beszélnek. Tarkó művészete immár a nemzetközi porondon zajlik, és benne van a lehetőség, hogy egy nagy életművé kerekedjék ki.

A díjak átadására december 14-én, délután 5 órakor kerül sor Újvidéken, a Forum-ház negyedik emeleti tanácstermében. A díjátadó ünnepség keretein belül megnyílik Antal Szilárd A rejtett város című kiállítása, amelyet Dancsó Andrea nyit meg. Az ünnepi műsorban fellép Krnács Erika és Zsoldos Ervin.