2024. április 24., szerda

A francia elnök bátor gesztusokra szólította fel az izraeli kormányfőt

A palesztinoknak teendő bátor gesztusokra szólította fel vasárnap Emmanuel Macron francia elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, akivel Párizsban tárgyalt. "Arra kérem a miniszterelnököt, hogy tegyen bátor gesztusokat a palesztinoknak, például állítsa le a megszállt területek izraeli betelepítésének leállítását, hogy ki lehessen kerülni a jelenlegi zsákutcából" - mondta az elnök, ugyanakkor elítélte az izraeliek ellen "az utóbbi órákban elkövetett erőszak" minden megnyilvánulását.

"Franciaország meggyőződése, hogy (a Közel-Keleten) az egyetlen hosszú távú megoldás az egymás mellett békében élő két állam létrehozása a nemzetközi joggal összhangban, és ezt tárgyalások útján kell elérni" - mondta a párizsi sajtótájékoztatón.
A francia elnök kijelentette azt is, hogy Párizs nem ért egyet a Jeruzsálemet Izrael fővárosává nyilvánító egyoldalú amerikai nyilatkozattal, mert az "veszélyesnek tartja a béke szempontjából". "Az Egyesült Államok egyoldalúan elismert valamit, ami nem felel meg a nemzetközi jognak" - mondta.
Netanjahu ezzel kapcsolatban leszögezte: Jeruzsálem hét évtizede Izrael fővárosa, és "a békét erre a realitásra kell építeni". Ha ezt a palesztinok elismerik, "tovább lehet lépni a béke felé" - mondta.
A kormányát ért török bírálatokkal kapcsolatban kijelentette: nem fogadja el, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő kioktassa őt. "Nem fogadok el erkölcsi kioktatást egy vezetőtől, aki saját országában kurd falvakat bombáztat, aki újságírókat börtönöztet be, segít Iránnak a nemzetközi szankciók kikerülésében, és aki terroristákat támogat Gázában" - mondta.