2024. április 19., péntek

Trump nyugalomra szólított Jeruzsálemről hozott döntését követően

Nyugalomra és higgadtságra szólított pénteken Donald Trump amerikai elnök azt követően, hogy korábban bejelentette, az Egyesült Államok Izraelben lévő nagykövetségét Tel-Avivból áthelyezik J

A döntés miatt a közel-keleti régióban tiltakozások kezdődtek, amelyekben legalább egy ember meghalt, 760 megsebesült. 
    Raj Shah fehér házi szóvivő az Air Force One elnöki repülőgép fedélzetén, amely Trumpot Floridába egy kampányrendezvényre szállította, azt mondta, az elnök nyugalomra és önuralomra szólított, egyben reményét fejezte ki, hogy a türelem hangja elnyomja a gyűlöletet keltőkét. Arra a kérdésre, Trumpot figyelmeztették-e, hogy döntése erőszakos tiltakozásokhoz vezethet, Shah azt felelte: az elnök teljes mértékben tisztában volt annak lehetséges következményeivel. Hozzátette, Trump elkötelezett aziránt, hogy tartós béke szülessen Izrael és a palesztinok között.
    A palesztin Vörös Félhold szervezet pénteki tájékoztatása szerint egy ember meghalt, 760 megsebesült a Trump döntése elleni tiltakozásokban. Kétszázhatvanegy embernek lövedékektől, többségében gumilövedékektől származó sebesülése volt.
    A palesztin egészségügyi minisztérium egy szóvivője azt mondta, hogy egy embert izraeli katonák éles lőszerrel öltek meg Asraf al-Kedra településen. 
    Az izraeli hadsereg megerősítette az erőszakos zavargások hírét azt állítva, hogy katonáik tömegoszlatási eszközöket használtak.