2024. április 24., szerda

Ifjú kutatók a középpontban

Idén is volt Tantárgyháló verseny

A Vajdasági Módszertani Központ szervezésében pénteken megrendezésre került a Tantárgyháló döntője. A versenyen Vajdaság egész területéről érkeztek az általános iskolák felső tagozatos diákjai, valamint középiskolás diákok, akik az általuk választott témakörök prezentálásával mérték össze tudásukat. A versenyről a Vajdasági Módszertani Központ vezetőjét, Szálas Tímeát kérdeztük.

Miről szól a Tantárgyháló?

– A mai döntő egy több hónapos folyamat vége. A Tantárgyháló versenyt szeptemberben hirdettük meg, ekkor egy ötlettervet kellett írniuk a diákoknak arról a témáról, amit kutatni szeretnének. A témalehetőségeket a pályázati felhívásban adtuk meg, és ezeknek a különböző témáknak a tantárgyközi összefüggéseit, valamint a tudományos területek közötti összefüggéseit kellett vizsgálniuk a versenyzőknek. Olyan témák közül választhattak a diákok, mint a cukor, méreg, szabadság, stb.

Hány döntős pályamunka született?

– A döntőre 20 pályamunka szerzőjét, és azok tanárait hívtuk meg, tehát összesen 60 résztvevője lesz a mai döntőnek. Az első két körben a pályázók és mentorok száma 70–80 fő között volt.

Mennyire népszerű ez a verseny?

– Az idén azt mondhatjuk, hogy az előző évekhez képest többen jelentkeztek. Mindig vannak lelkes gyerekek, fiatalok, akik szívesen kutatnak, szívesen kóstolnak bele a kutatói munkába, kísérletezésbe, feltárásba, így idén is gyönyörű, színvonalas pályamunkákat kaptunk. Érdekes, hogy az adott fogalomsorból, amiből választani lehetett, a diákok mennyi mindent tudtak kihozni, így azt kutathatták, ami valóban érdekelte őket.

Motiválja ez a diákokat a későbbi, már komolyabb kutatói munkára?

– Szerintem ez egy jó gyakorló/játszó tér, amikor még nincs nagy tétje annak, hogy valaki ilyen nagy munkába kezd bele. Ez itt egy jó alkalom arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek azzal, hogy hogyan kell egy kutatást megtervezni, lebonyolítani, hogyan kell azt előadni és megvédeni, így mindenképp egy pozitív dolog ez.

Mi a fődíja a versenynek?

– A fődíj idén is pénzjutalom. Az első díjas 10 ezer, a második 7 ezer, a harmadik 4 ezer dinárt nyer, ezt a pályázó és a mentortanár is külön megkapja, valamint kiosztunk egy 2 ezer dináros könyvutalványt is a közönségdíjasnak.

A döntőt Soós Judit nyitotta meg, aki elmondta, azzal, hogy a gyerekek részt vesznek a versenyen, már győztesek, valamint pár szóban elmesélte a verseny történetét is.  A verseny támogatója a Tartományi Oktatási és Kisebbségügyi Titkárság, a Szekeres László Alapítvány, Bethlen Gábor Alap valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A pénteki Tantárgyháló versenyen a helyezettek névsora a következő:
Az általános iskolások mezőnyében első helyezést ért el az oromi Arany János Általános Iskola két tanulója,Szögi Csilla és Cseszkó Nikolett. Édes élet pályamunkájuk mentora Hóli Tóth Ugyonka Erika és Fejős Edina volt.
Második helyezést értek el a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola diákjai, Valtner Leóna és Sziveri Sára Nikotin - természetes toxin pályamunkájukkal. A diákokat Molnár Attila mentorálta. 
Harmadik helyezésben és közönségdíjban részesült Weiss Astrid: Kávé - méreg vagy gyógyír pályamunkája. A szabadkai Majsai úti Általános Iskola diákjának mentora Vulekovic Beáta volt.
A zsűri különdíjában részesültek az oromhegyesi Arany János Általános Iskola diákjai, Borsos Ramóna és Surányi Bence. Az empátia a metakommunikáció tükrében pályamunkájukat Varjú Léna és Takács Anasztázia mentorálta.
Különdíjban részesült továbbá Kovács Tamás és Vámos Attila, a bácsföldvári Svetozar Markovic Általános Iskola tanulói, akiknek Számítógép - barát, vagy ellenség pályamunkájukat Csorba Éva mentorálta. Valamint különdíjban részesült Nagy Anita és Biacsi Árpád is, Ajtó- kapu pályamunkája.  A magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak mentorai Bacsik Lőrinc Natália, és Mgr. Rontó Bozóki Judit voltak.A különdíj részvételt biztosít a Bolyai Gimnázium téli táborába.
A középiskolások mezőnyében első helyezést, és közönségdíjat ért el Horvát Dávid és Molnár Ramóna Szembeszéd előadása. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjainak mentorai Kőrösi Gábor és Szepesi Zoltán volt.
Második díjat nyertek a szabadkai Egészségügyi Középiskola diákjai, Nagy Torma Enikő és Tóth Johanna. Az előadásukat, Agatha Christie, a krimi és a mérgek nagyasszonya Tselios Tünde mentorálta.
Harmadik helyezést értek el az újvidéki Svetozar Markovic Gimnázium diákjai, Buljovcic Inesz és Király Ibolya A szabadság szavai pályamunkájukkal, amelyet Kovács Smit Edit és Perisic Gáspár Teréz mentorált.