2024. április 24., szerda

Karácsonyra készülvén

Az ünnepek előtt megnő a hiteligénylések száma és a bankkártyák kereti is lemerülnek

A keresztény világ legnagyobb ünnepét megelőzően szinte mindenütt nőnek a kereskedelmi mutatók. Az ajándékozás hozzátartozik a karácsonyhoz. Az, hogy ki menyit költ a szentestei vacsorára, a karácsonyi ebédre, a lakás feldíszítésére vagy az ajándékokra, anyagi helyzetünk függvénye. Csakhogy az adatok azt bizonyítják, hogy karácsonykor hajlamosak vagyunk meggondolatlanul költeni, erőnkön felül, még olyan áron is, hogy kölcsönt veszünk fel.

Egy népszerű magyar napilapban megjelent egy cikk arról, hogy Magyarországon idén 10 ezer forinttal tudnak többet költeni a polgárok a karácsonyi készülődésre. Tapasztaljuk, hogy a kereskedelmi csatornákból már jó ideje ömlik a reklám, ami karácsonyi vásárlásra buzdítja a nézőket. Mennyire hatnak ránk ezek a reklámok? Mi is folyamodunk hitelhez, és az anyagiak kerülnek előtérbe az ünnep alatt? A karácsonyi költekezésről megkérdeztük Ujfalusi István közgazdászt.
A szakember elmondta, hogy bár nálunk nem készülnek felmérések arra vonatkozólag, hogy mennyi hitelt vesznek fel a polgárok és mire, az viszont tudható, hogy a banki hiteleknek két nagy periódusa van, amelyből az első folyósítási hullám az a november vége, december eleje, tehát az ünnepi szezon. A hitelkártyák hitelkerete is ekkor kerül lemerítésre, de itt sem nagy összegről van szó. Tehát, Szerbiában is folyamodnak a lakosok az ünnepek előtt hitelhez, esetleg a saját keret túllépéséhez, de nem feltétlenül ajándékra költik, mivel ilyenkor kerülnek rendezésre a különböző tartozások is. A magyarországi helyzethez viszonyítva az emberek itt is több hitelt vesznek fel ebben az időszakban, de a magyarországi gazdasági helyzetből adódóan ott több pénzt tudnak erre szánni, míg nálunk kevesebbet.
Kérdésünkre, hogy a szerbiai polgárok tudnak-e tartalékokból készülni az ünnepekre, azt a választ kaptuk a közgazdásztól, hogy mivel a fizetések nagyon szerények, így egy átlagos szerbiai polgár nem tud félretenni, vagy ha mégis, akkor is nagyon alacsony összegről beszélhetünk. Ujfalusi István tapasztalatai szerint azonban az emberek szerény anyagi körülmények mellett is az ünnepekre viszonylag sokat költenek.
– Az ajándékot és az ünnepet már inkább anyagilag értelmezik, nem gesztusként, holott egy narancs és egy csokoládé is lehet ajándék, még ha szerényebb is – nyilatkozta a közgazdász.
Klinovszky Andrea okleveles pszichológust, aki jelenleg az ÁOTK doktori hallgatója, arról a lélektani hatásról kérdeztük, amit a reklámok és az ünnepek fejtenek ki ránk. Andrea elmondta, hogy az ünnep mindig tömegstrukturáló jelenség, és egyféle felszabadulás a hétköznapi kötöttségek alól. Köztudott tény, hogy az emberek többsége annyira elfoglalt a mindennapok nehézségeivel, kötelezettségeivel, hogy nem meglepő, ha a fontosabb döntéseket halogatja. A halogatás pedig a legtöbb esetben nem abból következik, hogy valaki hanyag, hanem inkább abból, hogy annyira sok inger ér bennünket nap mint nap, hogy igyekszünk ezeket az információkat úgy szelektálni tudatunkban, hogy azzal a legmegfelelőbb döntéseket tudjuk meghozni. Gondoljunk csak arra, hogy a legtöbb európai országban már novemberben elkezdődnek a karácsonyi készülődések, az emberekben lassan ott a sürgetettség-érzés, mindenfelé reklámfeliratok (ezek többnyire csábító kedvezmények/hihetetlen akciók és a készletek erejéig tartó üzenetek formájában jelennek meg), amelyekről sokan nem szeretnének lemaradni. Miért is nem? Mert szükségletet keltenek. A vásárlási szokásokra sok tényező kihat, nem csak a reklámok, így ebben az esetben nem feltétlenül a marketing a bűnbak. Az ünnepek közeledtével az ember érzelmileg manipulálhatóbb, amely szintén a vásárlási lázban csapódhat ki. Andrea kiemelte, hogy a legnagyobb probléma itt maga az értékválság.

– A szokások, hagyományok nagyon jelentősek pszichológiai szempontból az egyén életében, azonban úgy látom, manapság a legtöbb ünnep anyagi, és látszat dolgokon alapszik, és a részletek között pont a lényeg veszik el: együtt lenni, ünnepelni, megállni egy pillanatra ebben a rohanó világban és feleszmélni arra, hogy milyen kincs a szeretteink körében lenni, valahova tartozni. Másrészt, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy olyan világban élünk, melyben gyakori, hogy a családok év közben egymástól távolabbi helyeken élnek, esetleg más országokban, így az ünnep közeledtével minden évközi hiányt pótolni szeretnének. Az ajándékozás is egy szeretetnyelv, de érdemes ügyelni arra, hogy mik a valódi igények és mik a befolyásolás végtermékei – mondta a pszichológus.
Kopasz Kovács Anna tornyosi háztartásbeli. Egy tanyán él családjával. Hobbija a csuhézás, kézműveskedés.
– Időben elkezdem a karácsonyi készülődést. Nálunk a fenyőfa saját készítésű díszekkel és mézeskaláccsal van ékesítve. Az adventi koszorúm már készen áll. Kukoricacsuhéból szoktam még karácsonyfadíszeket és Betlehemet is készíteni. A díszek által életre kel a csuhé, így nagy örömmel készítem ezeket. Ajándékozni is szeretek, szerintem a legszebb ajándék az, amit mi készítünk, hiszen időt fordítunk rá, alkotunk, szeretettel készítjük Szeretek annak kézműves ajándékot adni annak, aki értékeli.
Hernyák Zsókát, a Morze című könyv szerzőjét is megkérdeztük arról, hogy ő, mint fiatal felnőtt, hogyan készülődik a karácsonyra.
– Olyan ajándékot szeretek leginkább adni, amire a megajándékozni kívánt személy vágyik, de sajnálja rá a pénzt. Az is előfordul, hogy sikerül olyan ajándékot találni, ami mindkettőnknek fontos, így az adott tárgy azt is szemlélteti, hogy van egy,,közös ügyünk”. Persze, ha nincs sok pénzem, azt adok, amit tudok. Az ajándékozásra nem tudok úgy tekinteni, mint ami nem anyagi természetű gesztus, hiszen pénz kell hozzá, és maga az ajándék is (ha nem is minden esetben) egy tárgy. Ezzel nincs is semmi gondom. Ha egy barátomnak minden vágya egy húsdaráló gép, és én megengedhetem magamnak, hogy megvegyem neki, akkor mi értelme van a gesztus és az anyagi vonzat szembeállításának? Várakozással és vágyakozással készülök az ünnepekre. Minden évben gyűjtöm a pénzt, hogy meg tudjam venni a szeretteimnek az ajándékokat. Ősszel süteményes recepteket keresek, és december végén kiválasztom közülük a legjobbat. A családban én vagyok a desszert-felelős, és örömmel töltöm be ezt a felelősségteljes posztot. Szenteste takarítunk, házat díszítünk. Ez a sok készülődés pedig érzelmi ráhangolódással is jár.
A karácsonyi hajszában fontos, hogy ne feledkezzünk meg az ünnep valódi lényegéről, arról, hogy a közösen eltöltött idő és készülődés fontosabb, mint egy-egy drágább ajándék. Mindegy, melyik ajándékozási módszert választjuk, ne dőljünk be a reklámoknak, igyekezzünk nem túllépni az anyagi keretünket. Egy személyes apróság, legyen az vásárolt, vagy kézzel készített, ugyanolyan értékes ajándék, az ünnepi hangulathoz pedig az együtt töltött idő többet ér minden meglepetésnél.