2024. április 20., szombat

Viselkedjünk helyesen!

Az Éld az életed! Egyesület Életmód egy órában c. sorozatában Nagy Fodor Lilla szakelőadó tartott ismeretterjesztő előadást.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Kedden este a Zentai Alkotóházban Viselkedjünk helyesen! címmel a hétköznapi viselkedéskultúráról, a köszönési, éttermi, vendégségi stb., tehát az alapvető társasági kultúra alapjairól értekezett. Hétköznapi példák segítségével mutatta be az elemi illemszabályokat, és kitért a régen és napjainkban használatos viselkedési szokásokra is. Az est folyamán egy videoriport is elhangzott a zentai születésű, 97 éves Balassy Ibolyával, aki felidézte fiatalkori emlékeit az akkori életről, szokásokról, illendő magatartásmódról környékünkön.

Az ember jó esetben ösztönösen érzi, mely szituációban hogyan illik viselkednie, ám időnként adódhatnak alkalmak, amikor nem egyszerű megfelelni a szigorú etikettnek. Ezekre az esetekre felkészülve hasznos volt végighallgatni Lilla előadását. Mert amellett, hogy mikor kinek illik előre köszönnie, mikor tegeződhetünk, az utcán vagy a munkahelyen mi megengedett, és mi nem, és hogyan telefonáljunk vagy írjunk hivatalos ügyekben, értekezése kitért a „magasabb körökben” rendezett estélyek, bálok öltözködési és étkezési szokásaira is, az evőeszköz-használattól és italfogyasztástól kezdve az illő és illetlen társalgási témákig és a dress code-ig.

A szakelőadó mindezzel kapcsolatban hangsúlyozta a családból hozott szokások és neveltetés meghatározó szerepét, majd hozzátette, az illem ismerete mindig lehetővé teszi, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, hogy sikeresek legyünk a társas életben, és kivívjuk mások elismerését.