2024. március 29., péntek

A sárga köves úton

A Radić fivérek utca kulturális, történelmi és építészeti értékeiről

A Radić fivérek utca – Építészeti örökségünk létrejöttének folyamata címmel nyílt csütörtökön este fényképkiállítás, illetve katalógusbemutató a Kortárs Galériában a Radić fivérek utcáról. A Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai, Gordana Prčić Vujnović építészmérnök és Neda Džamić művészettörténész hosszadalmas kutatási munkájának köszönhetően került bemutatásra az utca több évszázados fejlődése a XVIII. századtól napjainkig.

A Radić fivérek utca ma (Fotó: Gergely Árpád)

A Radić fivérek utca ma (Fotó: Gergely Árpád)

A Radić fivérek utca a mai napig megőrizte egyediségét és jelentőségét, ugyanis a régmúltban ezen az utcán keresztül juthattak be az Újvidékről, Belgrádból, Péterváradról és más helységekből érkezők a városba. Az utcában, mint az egyik legjelentősebb útvonal egyikén, a tehetős polgárok már a XIX. században előszeretettel építették házaikat, és több építmény, ellenállva az idő vasfogának, máig megőrizte szépségét, mindennek tanúbizonysága az utca építményeit ábrázoló fényképekből álló kiállítás Željko Vukelić fotóiból, valamint a házakról és a két templomról szóló történelmi, történeti összefoglaló a szerb és magyar nyelvű katalógusban. A kiállítás és a katalógus a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium támogatásával valósult meg.

– A kiállítás révén sikerült visszaadni a városnak az emlékeit, amikor pedig egy városnak visszaadják emlékeinek egy részét, egyben lelkének egy darabját adják vissza. Nekünk, szabadkaiaknak, kötelességünk ezt az építészeti örökséget fenntartani és megőrizni a jövő nemzedéknek – mondta köszöntőjében Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatónője.

– A Radić fivérek utcában az Evangélikus templomtól a Szentgyörgyi templomig terjedő utcarészben, ami a kutatás és a publikáció tárgya, minden ház külön jelentőséggel bír, a szerzők ezáltal hozzájárultak az említett városrész megismeréséhez – mondta Mirko Grlica történész, a katalógus recenzense.

Dr. Silling Léda, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatónője megköszönte a katalógus szerzőinek munkáját, hangsúlyozva, hogy a műszaki rajzok is hűen bemutatják az épületek alaprajzait, építészeti sajátosságait.

A rendezvényen az utca mostani lakói is részt vettek.