2024. április 24., szerda

Több teret a fiataloknak!

Ifjúságpolitikával foglalkozó újságírókat képeznek

Több teret követelnek maguknak a fiatalok a sajtóban, ennek érdekében képzési és megjelenési lehetőséget biztosít számukra Óbecsén az Ifjúsági Iroda és az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM). A hatékonyabb ifjúságpolitika érdekében életre hívott projektum keretében tervezett képzésen a fiatalokat négy kétnapos egység keretében készítik majd fel az ifjúsági újságírásra.
A képzésen 30 fiatal vehet részt, a pályázati felhívást a közeljövőben teszik majd közzé. A szervezők célja az, hogy egy innovatív ifjúsági tájékoztatási szolgálat induljon el Óbecsén, ennek érdekében az Ifjúsági Iroda helyiségeit is felújítják és felszerelik, így megfelelő munkakörülmények között gyakorolhatnak majd a leendő újságírók, akik a BUM által öt évvel ezelőtt alapított MojBecej.rs portálon kapnak majd publikálási lehetőséget.
A projektumot a Szerbiai Ifjúsági és Sportminisztérium 600 ezer dinárral támogatja, amelynek kutatási eredményei szerint a fiatalok 73 százaléka véli úgy, hogy a fiatalok nem kapnak se elég figyelmet, se elég megnyilvánulási lehetőséget a sajtóban, ezért inkább a közösségi fórumokon nyilvánítanak véleményt és onnan is tájékozódnak.
Dane Mandić, az Ifjúsági Iroda koordinátora szerint a község Helyi Ifjúsági Akciótervében az ifjúsági tájékoztatásnak külön figyelmet szenteltek. A 2018 és 2021 közötti időszakra vonatkozó akcióterv tegnaptól az óbecsei önkormányzat honlapján is elérhető, és az illetékesek számítanak a fiatalok további javaslataira, észrevételeire is.
Az óbecsei Ifjúsági Iroda és a BUM nemcsak a fiatalok képzésére koncentrál, hanem gyakran jótékonysági rendezvényeket is szervez. Tegnap a Városi Színházban egy stand up-előadáson gyűjtöttek Marina Kovačev és Nastasja Nedimović gyógykezelésére, és várják a jelentkezőket a december 23-ai jótékonysági jellegű kosárlabdatornára is. Néhány nappal ezelőtt pedig az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából hivatalosan is együttműködés született az Ifjúsági Iroda, a BUM és a Szociális Védelmi Központ keretében működő, fogyatékkal és fejlődési rendellenességekkel élő gyerekek napközis otthona között.
@c = Gyilkosság az Orient Expresszen
Vasárnap, december 10-én 20 órakor vetítik a Városi Színház nagytermében a Gyilkosság az Orient Expresszen című amerikai krimit. Agatha Christie klasszikusát Kenneth Branagh vitte vászonra, és a szereposztás is parádés, többek között Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Judi Dench, Willen Dafoe és Penélope Cruz ül fel a rejtélyes gyilkosság helyszínéül szolgáló vonatra. A belépőjegy 250 dinár.