2024. április 23., kedd

Pellettel is fűtenek

Moholon az Idősek Otthonában a földgáz mellett biomasszából nyerik a hőenergiát

A moholi Idősek Otthona 6,7 millió dinár támogatást nyert a tartományi energetikai, építészeti és közlekedési titkárságnak és Ada község önkormányzatának energiahatékonysági pályázatain.

Nenad Grbić tartományi titkár megtekintette a biomassza-fűtésű kazánt (Csincsik Zsolt felvétele)

Nenad Grbić tartományi titkár megtekintette a biomassza-fűtésű kazánt (Csincsik Zsolt felvétele)

A támogatásokból biomassza-fűtésű kazánt helyeztek üzembe az intézményben, ahol ezentúl a földgáz mellett tölgypellettel is fűtenek. Nenad Grbić tartományi energetikai titkár csütörtökön munkalátogatáson járt Moholon az Idősek Otthonában, ahol megtekintette a beruházást Bilicki Zoltán adai polgármester, Zoran Dragin polgármester-helyettes és Nikola Lukač nagykikindai körzetvezető társaságában.

– A tartományi titkárság 5 millió dinárral támogatta a projektum megvalósítását, ami számunkra több szempontból is fontos. Elsősorban a felhasznált energiahordozó miatt, az energiahatékonysági intézkedések végrehajtása, a környezetvédelem és az európai uniós irányelvek miatt. Bár ez kis méretű projektumnak számít az előbbi szempontok és a jelentősége alapján, de több kis projektum és több megújuló energiahordozó használata a nagyobb energiafüggetlenséget és energiabiztonságot jelenti Vajdaságnak, ami a tartományi titkárság végső célja – nyilatkozta Nenad Grbić.

Az Idősek Otthonában egyelőre elégedettek a biomassza-fűtésű kazánnal – tudtuk meg Danijela Šević igazgatótól, aki beszámolt a beruházás részleteiről:

– 2016-ban a tartományi titkárság pályázatot írt ki energiahatékonyság társfinanszírozására. A moholi Idősek Otthona részt vett ezen a pályázaton, hogy a biomassza-fűtésre állíthassa át a kazánt. A tartományi titkárság 5 millió dinárt hagyott jóvá a célra. A beruházás 6,7 millió dinárba került. Ebből 1,7 millió dinár támogatást nyújtott Ada község önkormányzata, szintén az energiahatékonyság támogatására kiírt pályázaton keresztül. Ezt az összeget az intézmény önrészként használta föl, illetve ebből fizette ki az áfát. A beruházás során lecseréltük az olajkazánt, amelyet 2006 óta nem használunk, mivel csak földgázzal fűtöttünk, és beszereltünk egy kazánt, amelyben biomasszával fűtünk. Az intézmény vásárolt tüzelőt, tölgypelletet, és a 250 kW-os teljesítményű kazánnal egy 1000 négyzetméteres épületet fűtünk. Ez az év lesz a próbaidőszak, mivel a kazán teljesítménye ennél nagyobb, de szeretnénk kiszámítani, hogy mennyi tüzelőre van szükségünk, hogy rácsatlakoztassuk az egész intézményt, vagyis összesen tizenhat épületet, ami több mint 3000 négyzetmétert jelent. Ez az év lesz az irányadó, ami alapján meglátjuk és kiszámítjuk, hogy mekkora a megtakarítás a hőenergián – közölte Danijela Šević.