2024. április 25., csütörtök

A gazdasági fejlődés felé vezető úton

Tanácskozás a háromoldalú szociális párbeszédről

A háromoldalú szociális párbeszéd megfelelő használatával a gazdasági fejlődésért elnevezéssel tartottak tanácskozást pénteken a Vajdasági Gazdasági Kamarában, amelyet a tartományi kormány szociális-gazdasági tanácsa szervezett.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A konferencián a köztársasági, továbbá a tartományi kormány tisztségviselői, a szociális partnerek, a szakszervezetek, a Vajdasági Gazdasági Kamara, valamint a regionális gazdasági kamarák munkatársai mellett jelen voltak a vállalkozások, a vajdasági önkormányzati, a helyi szintű szociális-gazdasági tanácsok, az illetékes intézmények és szervek képviselői.
A résztvevőket Igor Mirović tartományi kormányfő köszöntötte. Beszédében a gazdasági mutatókról számolt be. Felszólalásából kiderült, hogy Vajdaságban januártól novemberig 8 százalékkal nőtt az ipari termelés az elmúlt évhez viszonyítva. A vajdasági árukivitel 2017 első tíz hónapjában több mint 4,1 milliárd eurót tett ki, ami a tavalyi számadatokhoz képest 18,3 százalékos növekedést jelent. A tartományi kormányfő elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az előző évhez viszonyítva az átlagfizetés az első tíz hónapban 45.351 dinár volt, ami a tavalyi időszakkal szinte azonos szinten van.
– Egy ország intenzív, folyamatos és fenntartható gazdasági fejlődése nem valósulhat meg a szociális párbeszéd résztvevői nélkül. Egytől egyig minden félnek hozzá kell járulnia a fejlődéshez, mindeközben figyelembe kell vennie saját igényeit is. A gazdasági fejlődés önmagában még nem elegendő. A munkavállalók, a családok, a munkaadók és végezetül a társadalom jólétét kell szolgálnia, ehhez pedig az államnak megfelelő feltételeket kell teremtenie. A tanácskozáson számos problémával találkozunk, mégis jó hírekkel is szolgálhatunk. A statisztikai mutatókról gyakran úgy gondoljuk, hogy megtéveszthetnek bennünket. Véleményem szerint ezek bizakodásra adnak okot, és egy intenzív gazdasági fejlődésről tanúskodnak. Ez pedig kulcsfontosságú Vajdaság és Szerbia számára – mondta Igor Mirović.
Kiemelte, hogy a tartományi kormány jövő évi költségvetésének javaslatát ennek szellemében határozták meg. A tervek szerint az idei 7,3 milliárd dinár helyett jövőre a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül 9,7 milliárd dinárt fordítanak nagyberuházási célokra. Hozzátette, hogy támogatások által folytatják az ipari övezetek rendezését, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökségen keresztül pedig 1000 új munkahelyet teremtenek.
Stanko Krstin, a Tartományi Szociális-Gazdasági Tanács nevében elmondta: a szociális párbeszéd elsődleges célja, hogy összehangolja az egymásnak ellentmondó felek igényeit közös megegyezés útján. Véleménye szerint a vajdasági gazdasági mutatók biztatóak, bizonyos előrelépés tapasztalható ezen a téren.
Dr. Zoran Stojiljković, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (FEÁSZ) elnöke hozzátette, hogy elért eredményekről akkor beszélhetünk, ha a fizetés emelkedett, a munkanélküliek száma jelentősen csökkent, valamint kialakult a szükséges bizalom a szakszervezetek iránt. Kiemelte, hogy némi előrelépés tapasztalható, még mindig azonban a gazdasági fejlődés felé vezető út elején állunk.