2024. április 20., szombat

A kemény munka meghozza a gyümölcsét

Zabos Regina sikerei Magyarországon

A csantavéri Zabos Regina 21 éves, feltörekvő zenész. Középiskolai tanulmányait a szabadkai Zeneiskolában végezte, jelenleg pedig a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán jazz-ének szakon tanul jazz és pop műfajú éneklést. Bár elmondása szerint a pop közelebb áll hozzá, viszont a jazzéneklést is fejleszti, törekszik abban is jobbá válni. Több formációban is hallhattuk már a tehetséges lányt énekelni, ő volt a 2015-ös Fehérvár Hangja megmérettetés győztese, most pedig karrierjéről faggattuk.

Mikor érezted úgy, hogy a te hivatásod a zene és az éneklés lesz?
– Szeretem ezt a kérdést, mert pontosan el tudom mondani, hogy mikor volt az, amikor először tudatosult bennem, hogy nekem ez az utam. Általános iskola 6. osztályában a szüleimmel tudattam, hogy szeretnék felkészülni a szabadkai Zeneiskola felvételijére, hogy zenét tanulhassak. Szerettem volna zenével foglalkozni, így számomra egyértelmű volt a cél, és azóta is töretlenül tart a zene iránti szeretetem. A szüleim ebben mindig támogattak, kaptam rögtön egy zongorát is, és magánúton elkezdtem tanulni zeneelméletet és szolfézst Csantavéren Gubena Éva tanárnőnél. Később az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén (ÁMV) az egyik zsűritag, a későbbi középiskolai tanárnőm, Dudás Beáta segített rá a mostani utamra, ő mondta elsőként, hogy menjek énekszakra, és ezért örökké hálás leszek neki. Sokat tanultam tőle és sokat köszönhetek neki.

Te voltál a 2015-ös Fehérvár Hangja. Mit takar ez a cím, milyen verseny volt ez?
– Ez egy megyei verseny, amit kétévente rendeznek meg minden Fejér megyében tanuló és élő fiatal énekes számára, és így akik bátrak, azoknak adott a lehetőség, hogy profi körülmények között egy hatalmas színpadon énekelhessenek. Számomra nagyon szimpatikus volt már régebbről is ez a verseny. Szerettem volna egy ilyen versenyen megmérettetni magam. A Fehérvár Hangja még nem egy Megasztár, de nem is egy kis verseny, az arany középutat jelentette nekem, életem egyik meghatározó élménye marad. Rengeteg embert megismertem, és nagyon sok lehetőséget kaptam azáltal, hogy a 2015-ös verseny győztese lettem.

Máskor is részt vettél ilyen versenyeken?
– Igen, mondhatom, hogy már aránylag sok versenyen sikerült részt vennem. A korábban már említett ÁMV-n 3 alkalommal vettem részt, mindig díjazott lettem. Később az Adán megrendezett Talentum Fesztiválon is versenyeztem, és első helyen végeztem, utána jött a Fehérvár Hangja, és idén augusztusban pedig az I. Golden Voice Hungary énekversenyen lettem legjobb a kategóriámban. Ahogy a múltamból is látszik, szeretek versenyekre menni, de lassan már kezdek másfelé kacsingatni.

Jelenleg készülsz valamilyen megmérettetésre?
– Készülök a vizsgáimra, és persze a júniusban remélhetőleg elkövetkező államvizsgámra, amely – úgy gondolom – hatalmas megmérettetés lesz számomra. Előtte májusban tervezek részt venni egy Marosvásárhelyen megrendezett nemzetközi jazzversenyen, ahol tavaly voltam már, de sajnos nem értem el helyezést, így a következő alkalommal szeretném újra megpróbálni, adni magamnak egy második esélyt. Ahogy már említettem, a jazz, mint műfaj, kihívás számomra.

Milyen formációkban hallhatunk énekelni?
Mostanság duóban hallhattak leginkább, egy kedves gitáros kollégával, Horváth Dáviddal szoktam együtt zenélni, ezenkívül Mits Marcival is muzsikálunk, pl. december 17-én is együtt fogunk színpadra lépni a fehérvári adventi koncertsorozaton. Zenekarban is énekelek, sok ideiglenes formáció is van, de a Füred Dixieland Band állandó vendégénekese vagyok, ezt mondanám most egy biztos zenekarnak. Rengeteget zenéltünk a nyáron is, és remélhetőleg jövőre is sok helyen hallhatóak leszünk. 

Mik a terveid?
– Vannak hosszabb távú céljaim. Az első mindenképp, hogy sikerrel végezzem el az utolsó évemet, és a vizsgáim is sikeresen záruljanak. Ezek után pedig szeretnék 1–2 éven belül felvételizni ének szakon mesterképzésre, ami hatalmas felkészülést igényel majd. Szeptembertől elkezdtem egy alapfokú iskolában tanítani, ahol rájöttem, hogy mit tudok és mit nem, így szeretném magamat fejleszteni ezen a téren is. Mindenképp szeretnék sikereket elérni a tanítás terén is, mivel nagyon szeretem. Ezenkívül a jövő évben szeretném végre megalapítani a saját zenekaromat, ahol saját zenéket szeretnék játszani. Ez a dolog már régóta érik bennem, és úgy érzem, lassan kirajzolódik előttem az utam. Nagyjából ezek a jövőbeli céljaim. Úgy vélem, ha nagyon keményen dolgozunk, akkor elérhetünk bármit. Semmit sem adnak ingyen.