2024. április 19., péntek

A nemes célra összpontosítani

Ünnepi megemlékezés Dungyerszky Lázár bőkezű adományozó halálának 100. évfordulójára
Kiállítás a Dungyerszky család hagyatékából

Kiállítás a Dungyerszky család hagyatékából

Az üzleti siker elérésének útján a célra kell összpontosítani, és az alkotás során adakozni, másoknak segíteni – emelte ki köszöntő beszédében Igor Mirović tartományi kormányfő a kedd esti ünnepi megemlékezésen, amelyet Dungyerszky Lázár adományozó halála 100. évfordulója kapcsán tartottak Újvidéken, a Szerb Nemzeti Színházban.

A színház egykori épületét 1895-ben Dungyerszky Lázár építtette újvidéki szállodájának (a mai Vojvodina szálloda) udvarában a színház munkájának és fennmaradásának segítése céljából. Az épület azonban az 1928. évi tűzvész martaléka lett.

Dr. Vitkay-Kucsera Ágota és Klemm Dávid

Dr. Vitkay-Kucsera Ágota és Klemm Dávid

A Hercegovinából származó család a 18. század végén a török ellen menekülve került Szenttamásra, és szorgalmas munkával az Osztrák–Magyar Monarchia egyik leggazdagabb családjává lett a mi vidékünkön. Tagjai földbirtokosok, gyártulajdonosok, kereskedők, építők voltak. Minden tekintetben koruk előtt jártak Vajdaság gazdasági és társadalmi életében.

A szellemi, kulturális, építészeti és gazdasági hagyatékuknak a megőrzése és népszerűsítése céljából mr. Zoran Subotički Dungyerszkyék csodálatos világa címmel indított projektet. Célja, hogy a hazai és a külföldi közvéleményt megismertesse a Dungyerszky család jelentőségével és mindazoknak a híres művész, tudós embereknek a jelentőségével, akikkel a családtagok barátkoztak, akiket mecénásként támogattak, többek között Laza Kostićot, Jovan Jovanović Zmajt, Uroš Predićet, Nikola Teslát, Mihajlo Pupint.

Lázár nagy energiájú, szorgalmas férfiként jól feltalálta magát az üzleti élet különféle területein, a földművelés, gyárak, bankok világában – magyarázta Subotički. – Számára és a Dungyerszky család többi tagjának számára azonban magától értetődő volt, hogy a korabeli, fejlődő kulturális-művelődési intézményeket az Osztrák–Magyar Monarchiában bőkezűen támogassák. Lázár segítette a Matica srpska tevékenységét, felépíttette az Angelianumot, a leánygyermekeket nevelő intézetet Budapesten. Mivel a családnak szép hagyatéka van Petrőcön, Óbecsén, Dunacsében (Čelarevo), Istvánvölgyben (Hajdučica), Törökbecsén, Nagybecskereken, így az újvidéki/vajdasági megemlékező ünnepségre e helységekből érkeztek a vendégek – tudtuk meg a projekt szerzőjétől.

A szenttamási születésű Lázár többek között a Bécsben tanuló tehetséges, szerb ajkú gyerekeknek biztosított ösztöndíjat, és a budapesti Szent Erzsébet Tüdőszanatóriumnak 50 000 koronát adományozott. S ahogy a színházban megtartott ünnepségen hallottuk, nincs Vajdaságban olyan jelentősebb művelődési intézmény, amely a családnak, különösképpen pedig Lázárnak a jótékonyságáért ne tartozna hálával és tisztelettel.

A méltóságteljes ünnepi műsort telt ház előtt Strahinja Bojović, a színház színművésze vezette. Fellépésükkel gazdagították a jeles művészek: Miodrag Petrović, a Szerb Nemzeti Színház színművésze tolmácsolásában hallottunk részleteket mr. Zoran Subotički Én, Dungyerszky Lázár című monodrámájából, amely jövőre kerül bemutatásra. Mihajlo Miletić, az Isidor Bajić zeneiskola tanítványa Isidor Bajić Sanje című darabját zongorán adta elő, Branislav Stankov bariton Kornelije Stankovićnak a Što se bore misli moje c. szerzeményét, és dr. Vitkay-Kucsera Ágota szopránénekesnő Klemm Dávid zongorakíséretében Liszt Ferenc Die Loreley szerzeményét énekelte, Darija Olajoš Čizmić szoprán pedig Johann Strauss A denevér című operájából Adél áriját adta elő, Marina Rajnović kísérte zongorán.