2024. március 29., péntek

Megőrzi lendületét a globális gazdaság

Hét éve nem tapasztalt ütemben növekedett 2017-ben a globális gazdaság. Ha hinni lehet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss előrejelzésének, a lendület jövőre sem törik meg, sőt picivel erőteljesebb is lehet. Pedig ebben az évben sem lehet rá panasz. Az OECD ugyanis arra számít, hogy a világgazdaság az idén 3,6 százalékkal teljesít jobban, 2018 végéig pedig további 3,7 százalékkal erősödik.

A szervezet optimistán látja a globális kereskedelem alakulását is. Úgy ítéli meg, hogy a nemzetközi árucsere-forgalom a következő időszakban az elmúlt években tapasztaltnál gyorsabban bővül, ám ennek ellenére sem tér vissza a 2008-as nagy válság előtti szintre. A növekedés várhatóan az ázsiai országokban lesz a legdinamikusabb.

A világgazdaság idei eredménye elsősorban a beruházások, a foglalkoztatás és a kormányzati támogatások megélénkülésének köszönhető. A föllendüléshez több meghatározó ország – így például az Egyesült Államok, Japán és Kína – hatékony munkája járult hozzá.

Az eurózóna is jól vizsgázott, sőt a közösséghez tartozó 19 tagállam átlagos gazdasági teljesítménye az idén meghaladja az Egyesült Államokét, legalábbis erre a következtetésre jutott az OECD. A szervezet úgy számol, hogy 2017-ben a valutaövezetben 2,4 százalékos lesz a bővülés a tavalyi 1,8 százalék után, ám jövőre valamivel gyöngébb, „csak” 2,1 százalékos.
Az USA bruttó hazai összterméke (GDP) ebben az évben 2,2 százalékkal növekedhet, de jövőre akár 2,5 százalékkal is. Kínában a gazdaság az idén várhatóan 6,8 százalékkal teljesít jobban, a következő évben pedig 6,6 százalékkal, azaz továbbra is megbízható támasza lehet a globális szintű emelkedésnek.

Az OECD azonban arra figyelmeztet, hogy a fejlődő országok gazdaságai egyre sérülékenyebbek a magas adósságaik és a lassuló vagy hiányos reformjaik miatt. A tetemes tartozások (és a kiszámíthatatlan makrogazdasági politika) azonban visszafoghatják a gyarapodást.

A Barclays Bank szakértői ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi növekedés stabil, kiegyensúlyozott és átfogó, vagyis több iparágra, régióra és a kereslet rengeteg formájára terjed ki. A nemzetközi pénzintézet szakértői legalább ilyen fontosnak tartják, hogy a dinamikus gazdasági felívelés nem idézett elő veszélyes kilengéseket, sem nagy aránytalanságokat és szélsőségeket.

A 2018-ra vonatkozó előrejelzések között akadnak még derűlátóbbak is. A Goldman Sachs befektetési bank elemzői például úgy vélik, hogy a globális GDP jövőre 4 százalékkal is erősödhet, az idei évre (általuk) becsült 3,7 százalékot követően. Más elemzőházak, köztük a JPMorgan Chase pénzügyi csoport, valamint a Morgan Stanley és a Société Générale bankház azonban valamivel visszafogottabb az előttünk álló esztendőt illetően, szerintük is még összejöhet a 3,7 százalékos GDP-növekedés.