2024. április 26., péntek

Az ellenzék elhagyta az ülést

Egyelőre átalányban számolják el a falusi háztartásoknak a vízdíjat

Heves szóváltással kezdődött a városi képviselő-testület legutóbbi ülése. A Szerb–Orosz Pártot képviselő Dunja Prokić helyi képviselőt kivezettették a teremből, majd az ellenzék szolidaritásból testületileg távozott az ülésről, a többiek pedig vita nélkül elfogadtak minden előterjesztést.
Zoran Rus, a haladók vezérszónoka kifejtette, hogy sajnálja az ellenzék e lépését, és arra kérte a képviselőket, hogy mutassanak példát a polgároknak. A városi képviselő-testület alelnöke, Miodrag Sekulić védelmébe vette Parčetić intézkedését, mondván, helyében maga is így tett volna, mert amióta a testület tagja, még senki sem viselkedett a képviselő asszonyhoz hasonlóan.
A teremben maradt képviselők a folytatásban minden tárgysorozati pontot hozzászólás és vita nélkül megszavaztak.
Elsőként a városi költségvetés első kilenchavi, nem túl fényes megvalósítása került napirendre. A tervezett 2,975 milliárd dináros bevételnek az 53,4 százaléka, 1,584 milliárd folyt be januártól szeptember végéig. A város bevétele a jövedelemadóból csaknem 600 millió volt a tervezett egymilliárdból. A vagyonadóból származó bevétel 276 millió, a tervezett összeg 520 millió. A város az idén 400 milliót vár az állami földek bérbeadásából, ennek csaknem a harmadát fizették be. A telekadó esetében 40 százalékos a teljesítés. Egyedül a bírságokból beszedett összeg döntött rekordot, az első kilenc hónap alatt 124 ezer dinárral meghaladta a 13 millióra tervezett bevételt.
A képviselők megszavazták a vízellátásról szóló határozat módosítását, ami szerint a Vízművek egyelőre átalányban számolják el a falusi háztartásoknak a vízdíjat, egyben jóváhagyták a kommunális rendőrség 2018–2023-as stratégiai tervét.
Végül tudomásul vették a Soko sportközpont igazgatója, Duško Sekulić tisztségének lejártát, majd nyomban megbízott igazgatóvá nevezték ki a következő hat hónapra.