2024. április 18., csütörtök

A JTI támogatása a zentai népkonyhának

A Japan Tobacco International keretében működő zentai dohánygyár az idén is segítő kezet nyújtott a legszegényebb zentaiaknak, és különféle élelmiszereket adományozott a Caritas által működtetett népkonyhának.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az adományokat Zoran Kosjer, a dohánygyár jogi ügyekért és humán erőforrásért felelős vezetője, Ceglédi Rudolf, a község polgármestere, Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke és Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségügyi és szociális ügyekért felelős tagja nyújtotta át Nagy József plébánosnak, a zentai Caritas elnökének.

Kosjer lapunknak elmondta, hogy a JTI illetékesei tisztában vannak azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a zentaiak kénytelenek ezekben a nehéz időkben szembenézni, ezért továbbra is hozzájárulnak e kihívások legyőzéséhez, különös tekintettel arra, hogy a téli időszakban a rászorulók számára az idényjellegű munkalehetőségek sem elérhetőek, s ilyenkor többen szorulnak rá a népkonyhára.

Az önkormányzat is rendszeres támogatásban részesíti a népkonyhát működtető humanitárius szervezetet, az idén mintegy 2,2 millió dinárt különített el számára – jegyezte meg Ceglédi Rudolf polgármester, s elmondta, hogy a rászorulókon másképpen is igyekeznek segíteni: finanszírozzák a szociális központ projektumait, az utazó diákok számára biztosítják az utaztatás költségeit.

Ft. Nagy József plébános beszámolt arról, hogy a népkonyhán mintegy négyszáz személy jut egytálételhez, emellett a Caritas napközi otthont is működtet a városban élő idős és magányos személyek számára. Számukra a Caritas aktivistái a szükséges gyógyszereket is beszerzik, és különféle ügyeik elintézésében is segítséget nyújtanak. A társadalom peremére került kisgyermekes családok számára naponta tejet és kenyeret biztosítanak, továbbá a rászorulóknak folyamatosan osztanak ki ruhákat és lábbeliket. A szervezet keretében tevékenykedő fiatalok karácsonyi és húsvéti képeslapokat és dísztárgyakat készítenek, ezeket az advent és a nagyböjt ideje alatt értékesítik, s a befolyt összeggel a szegény sorsú gyermekeket segítik. Az aktivistáik ezenkívül házi ápolással is foglalkoznak. A Caritas 550–600 rászorulón igyekszik segíteni.