2024. április 20., szombat

Fel kell jelenteni az erőszakoskodókat!

A 16 erőszakmentes akciónap nemzetközi kampányban 1991 óta világszerte több mint 100 állam 1700 intézménye vesz részt.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Minden év november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján kezdődik és december 10-én, az emberi jogok világnapjával fejeződik. Szimbolikusan köti össze a nők ellen irányuló bántalmazás problémáját az emberjogi kérdésekkel. A kampány keretében a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet a helyi illetékesek közreműködésével Újvidéken is előadást szervezett azzal a céllal, hogy minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtson a polgároknak magáról a jelenségről, az intézmények szerepéről annak megfékezésében, továbbá az új büntetőjogi törvényről.

Továbbra is elkeserítőek a nők bántalmazásáról szóló adatok: egyes felmérések alapján Szerbiában az idén 26 nő halt bele az ellenük elkövetett erőszakos cselekményekbe. A családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvény június 1-jén lépett hatályba. A törvény értelmében az ország területén június és szeptember között 7500 sürgősségi intézkedést rendeltek el a szociális központok, a rendőrség és az ügyészségek együttműködésével.

Daliborka Vojvodić-Tomović, a bűnügyi rendőrség kiskorú bűnözés- és családon belüli erőszak megelőzésére szakosodott munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy az elmúlt öt évben Újvidék területén emelkedett az ebbe a csoportba sorolható bűncselekmények száma. A családon belül elkövetett, különböző formájú erőszakos bűncselekmények száma 2017-ben is növekedett.

– Az idén 675 ilyen bűncselekményről szereztünk tudomást. Az elmúlt évben ugyanebben az időszakban 447 esetet jegyeztünk fel. A feljelentések száma a tavalyihoz képest emelkedett, ez az adat azonban arról is tanúskodik, hogy a polgárok sokkal tájékozottabbak a témában, és bátrabban veszik fel a harcot a családon belüli erőszakkal szemben. Ez többek között az illetékes szervek, intézmények, valamint a média együttműködésének is köszönhető. Az új törvény értelmében Újvidék területén június 1-je és november 30-a között 1182 sürgősségi intézkedést rendeltünk el, ebből 431 esetben ideiglenesen eltávolítottuk az erőszakoskodót otthonából, 751 esetben pedig ellehetetlenítettük a bántalmazó kapcsolatteremtését áldozatával. Ez az adat arra utal, hogy a rendőrség hatékonyan végzi a munkáját, és minden bejelentést részletesen kivizsgál – mutatott rá Daliborka Vojvodić-Tomović.

Diana Milović, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatójának elmondása szerint egész évben folyamatosan azon dolgoztak, hogy különböző, oktató jellegű előadások keretében Vajdaság-szerte erősítsék a nőket, hiszen az esetek 90 százalékában nő áldozatokról beszélünk. Bejelentette, hogy a szeptemberi kezdeményezéssel összhangban az elkövetkező évtől külön hangsúlyt fektetnek majd a kortárs bántalmazás jelenségének megfékezésére is.