2024. március 28., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Ki megy őszi elsőként téli szünetre?

A Videoton és a Ferencváros fej fej mellett haladva, 38-38 ponttal áll az első két helyen

Egy hete a rangadók hétvégéjeként harangoztuk be az OTP Bank Liga 18. fordulóját, amelyben a Ferencváros a Videotont, a Debrecen a Honvédot fogadta. Mindkét összecsapáson a hazai pálya előnye döntött, a Loki a szabadkai születésű, Hajdújáráson felnőtt vajdasági csatár, Takács Tamás góljával 1:0-ra nyert a címvédő ellen. Az újabb győzelemmel a csapat már öt ponttal vezet a 4. helyezett Újpest, illetve hat ponttal az 5. helyezett Honvéd előtt, ezzel biztossá vált, hogy a tabella harmadik helyén telel. A Debrecen az idei utolsó mérkőzését a Diósgyőr ellen játssza, az összecsapást Mezőkövesden rendezik, ugyanis a DVTK stadionja építés alatt áll.

A csúcsrangadót a Ferencváros nyerte meg a fehérváriak ellen, a meccs igazi légiós-gólfesztivált hozott. A Fradi a 20-szoros macedón válogatott középpályása, Sztefan Szpirovszki révén szerzett vezetést, az első félidő hajrájában pedig az egyszeres ghánai válogatott Joseph Paintsil növelte kettőre a hazaiak előnyét. A 74. percben reménykedni kezdett a Videoton, a 47-szeres szerb válogatott Danko Lazović ugyanis szépített, de a 19-szeres nigeri válogatott Amadou Moutari négy perccel a beállása után, a 82. percben beállította a 3:1-es végeredményt.

Szenvedélyes Ferencvárost láttunk a pályán, nagyon büszke vagyok a játékosokra. Mindazt, amit előzetesen megbeszéltünk, nagyszerűen megvalósították a pályán. Szép támadásokat, gyönyörű egy az egy elleni akciókat és gólokat láthattunk. Teljesen megérdemelt a győzelmünk” – nyilatkozta Thomas Doll. A Fradi német edzője továbbra is hosszú távra tervez, a Hamburger Morgenpost és a Bild is azt írta, már kipakolt hamburgi lakásából, és Budapesten keres ingatlant, mert ott képzeli el a távoli jövőjét.

Nem volt egyszerű mérkőzés, de csapatként játszottunk, és megmutattuk a Videotonnak, hogy melyikünk a jobb csapat. A bajnoki cím szempontjából elengedhetetlen volt ez a győzelem, ezek a győzelmek azok, amelyek elvezethetnek minket a céljainkhoz. Ebből a sikerből nagy motivációt meríthetünk. Keményen dolgozunk, és a Vasas ellen is meg fogunk tenni mindent azért, hogy a karácsonyi szünetet boldogan tölthesse mindenki” – mondta Joseph Paintsil.

A Videoton részéről Marko Nikolić elégedetlenül annyit mondott: „Megérdemelten nyert a Ferencváros, a rangadókon általában az győz, aki jobban akar, most sem történt másképpen.”

A tabellán egyelőre még a Videoton vezet, a két csapat egyaránt 38 ponttal és 11 győzelemmel áll, és a gólkülönbség a fehérváriaknak kedvez. De csupán egy találattal jobbak, azaz a hétvégén az is döntő lesz, mennyivel nyernek (ha nyernek).

A Videoton a lendületet vett Haladás otthonában játszik, a szombathelyiek a legutóbbi két mérkőzésüket megnyerve (FTC 2:1, Puskás Akadémia 3:1) elmozdultak az utolsó helyről. A Fradi a Vasas vendége lesz a Szusza Ferenc Stadionban, de éppen az adja meg a meccs savát és borsát, hogy a 8. helyen szerénykedő tavalyi meglepetéscsapat lassan a kiesőzónába „küzdi le” magát. Michael Oenning tanítványai a legutóbbi hat fordulóban nem tudtak nyerni, négy vereség mellett mindössze a Puskás Akadémia (0:0) és a Mezőkövesd (3:3) otthonában szereztek egy-egy pontot. A hírek szerint a meccs a német szakember sorsát is befolyásolhatja, egy vereség után ugyanis elképzelhető, hogy menesztik a téli szünetben, helyére pedig Mészöly Géza érkezhet, aki 2006 júliusától 2009 decemberéig már irányította a csapatot. Ami a statisztikát illeti: a 169. Vasas–FTC következik, a két csapat 101 éves történetre visszatekintő párviadalában 84 ferencvárosi győzelem mellett 44 angyalföldi siker született, míg 40 alkalommal megosztozkodtak a pontokon a felek.

A címvédő Honvéd a Paksot fogadja, amely a legutóbbi három meccsén kétszer is kikapott. Erik van der Meer bajnokcsapata győzelemmel szeretné befejezni az évet, és az eredmények szerencsés alakulása esetén a 4. helyen zárni az őszi idényt.

A 19. forduló programja

December 9., szombat: Haladás–Videoton (15.30), Honvéd–Paks (15.30), Balmazújváros–Mezőkövesd (15.30), Puskás Akadémia–Újpest (15.30), Diósgyőr–Debrecen (15.30), Vasas–Ferencváros (19.30).