2024. április 25., csütörtök

Papír helyett élő szóban

Jól működik az értékelés a Durindón fellépő csoportoknál

Az idei Durindón fellépő csoportok szakmai értékelésére Zentán, Bácskossuthfalván, Tordán, Maradékon és Hajdújáráson került sor, ahol az értékelő bizottság a csoportokat szóban értékelte. A korábbi, írásban történő értékelés helyett ez az új mód lehetőséget biztosít a párbeszédre, az értékelések magyarázatára, valamint a csoportok is sokat tanulhatnak ezáltal. A szakmai értékelésről Juhász Gyulát, a VMMI népzenei munkatársát kérdeztük:

A legutóbb ezek az értékelések Tordán, Maradékon és Hajdújáráson voltak. A csoportvezetők igénylik a visszajelzéseket, a tanácsokat arról, hogy mik a követendő irányvonalak mind a népviseletben, megjelenésben, mind a népdalcsokrok összeállításában, előadásában. Ez a bírálat hatékonyabb, mint az írásban történő, mivel az élő szóban elmondott véleményekből, valamint a saját, és más csoportok hibáiból többet lehet okulni. A szóbeli értékelésből – mivel nem kritikáról van szó, inkább véleményről – a csoportok jobban tudnak fejlődni, hiszen a leírt gondolatot, amit a zsűri megfogalmaz, félre lehet érteni, itt pedig a bírálatokat meg lehet beszélni. Nagyon népszerűek ezek az alkalmak csoportok körében is, az értékelésen több, mint 20 csoport jelen volt.
Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa is jelen volt ezeken az alkalmakon. Őt is az új bírálási módszerről, valamint arról kérdeztük, hogy a térségben milyennek látja a hagyományőrzést.

– Mindegyik alkalmon nagyon jól éreztem magam. A csoportok képviselői nagyon érdeklődőek voltak, ezek az alkalmak pedig beszélgetéssé alakultak, ahol mi elmondtuk a véleményünket, ők pedig kérdéseket tehettek fel, hogy a továbbiakban hogyan dolgozzanak, ezért nagyon eredményesnek tartom ezt a fajta értékelést. Ez sokkal hasznosabb, jobb, hogy nem rögtön a szereplés után értékelünk, hanem utólag, az előadásokat videóról megtekintve, és így rögtön rá lehet mutatni a dolgokra, hibákra a viseletben, a hangfelvételen pedig hallani, hogy mi volt a probléma, vagy éppen, hogy a másik csoport miben volt jobb. A térségben, úgy mondanám, hogy magyar nyelvterületen a legjobban szervezett hagyományőrzés itt van, Vajdaságban.