2024. április 26., péntek

Moszkva nem ért egyet Jeruzsálem fővárosi státuszának amerikai elismerésével

Oroszország nem ért egyet az Egyesült Államok álláspontjával, amely alapján Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet és oda helyezi át a nagykövetségét  - jelentette ki Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökségnek csütörtökön adott nyilatkozatában.

Gatyilov szerint az amerikai döntés a helyzet általános romlásához vezet majd a palesztin-izraeli viszonyban és az egész Közel-Keleten. Rámutatott: az a tény, hogy Donald Trump elnök az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő átköltöztetése mellett döntött, ellentétes az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival.

"Úgy gondolom, hogy ezek nem jogszerű lépések, amelyek csak megnehezíteni tudják a helyzet további alakulását a Közel-Keleten"  - mondta.

A TASZSZ-t egyébként az orosz külügyi tárca egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője arról tájékoztatta, hogy Moszkvát "komolyan nyugtalanítják"  Washington döntései. Az illetékes emlékeztetett az orosz álláspontra, amelynek értelmében "a palesztin-izraeli konfliktus igazságos és tartós rendezését a nemzetközi jog alapján kell elérni, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának és Közgyűlésének vonatkozó határozatait, amelyek értelmében a palesztinai területek végleges státuszának rendezését - beleértve Jeruzsálem érzékeny kérdését - közvetlen palesztin-izraeli tárgyalásokon kell rendezni".  

Az orosz külügyminisztérium az amerikai nagykövetség átköltöztetésével kapcsolatban "minden érintett felet" visszafogottságra szólított fel és arra, hogy tartózkodjanak az olyan cselekedetektől, amelyek veszélyes és ellenőrizhetetlen következményekkel járhatnak. A hírügynökségnek nyilatkozó diplomata leszögezte, hogy Oroszország Izrael és a palesztin állam biztonságos létezése mellet száll síkra és arra szólít fel, hogy tartsák fenn a szabad hozzáférést Jeruzsálem szent helyeihez.

Alekszandr Sein izraeli orosz nagykövet Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az orosz diplomáciai képviselet csak a palesztinai területek végleges státuszával kapcsolatos összes kérdés rendezése után költöztetik át Tel-Avivból Jeruzsálembe.  Azzal kapcsolatban, hogy az orosz külügyminisztérium 2017. április 6-án Izrael Állam fővárosának ismerte el Nyugat-Jeruzsálemet, a misszióvezető szerint Moszkva az kívánta megerősíteni, hogy a palesztin-izraeli konfliktus két állam létén alapuló megoldását támogatja.

A vezető oroszországi muszlim szervezetek csütörtökön nyilatkozatban ítélték el Jeruzsálem Trump általi fővárossá nyilvánítását.