2024. március 29., péntek

Az iraki síiták vallási vezetője elítélte Trump döntését

Donald Trump (Fotó: Beta/AP)

Donald Trump (Fotó: Beta/AP)

Az iraki síiták vallási vezetője, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh csütörtökön elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és Tel-Avivból oda helyezi át az amerikai nagykövetséget.

"Ezt a döntést elítélik és becsmérlik, mert arabok és muszlimok százmillióinak érzéseit sérti" - írta közleményében Szisztáni. A lépés "nem fogja megváltoztatni azt a tényt, hogy Jeruzsálem megszállt terület, amelynek vissza kell kerülnie palesztin tulajdonosaihoz, bármeddig is tartson" - tette hozzá.

Szisztáni felszólította a muszlim közösséget, hogy "egyesítsék erőiket e cél elérése érdekében".

Eközben az iraki külügyminisztérium bekérette a bagdadi amerikai nagykövetet, hogy átiratban tiltakozzon Trump lépése ellen.

Az iraki kormány azt írta: attól tart, hogy "a döntés veszélyes következményekkel járhat a régió és a világ stabilitására nézve".

"Az amerikai kormánynak vissza kellene lépnie ettől a döntéstől, hogy elejét vegye egy veszélyes örvénynek, amely a szélsőségességet és a terrorizmust szítaná" - tette hozzá a bagdadi kabinet.

Az iraki főváros utcáin többen tüntettek, és további tiltakozásokat helyeztek kilátásba a hagyományos pénteki ima után.

Egy Irán támogatását élvező, erős iraki milícia, a Harakat Hezbollah an-Nudzsaba szerint Trump döntése legitim okot szolgáltat az Irakban állomásozó amerikai katonák elleni támadásokra.

"Trump ostoba döntése, amellyel Jeruzsálemet a cionisták fővárosává tette, jelentős szikra lesz ahhoz, hogy eltávolítsuk ezt az elemet az iszlám közösség testéből, és egy legitim ok az amerikai erők célba vételéhez" - fenyegetett a fegyveres csoportot vezető Akram al-Kaabi.

A hivatalos amerikai álláspont megváltozását számtalan ország kifogásolta.

India csütörtökön megerősítette, hogy a palesztin kérdésben elfoglalt álláspontja "független és következetes".

Nézőpontunkat "világlátásunk és érdekeink határozzák meg, nem pedig egy harmadik ország" - írta közleményében Ravis Kumar indiai külügyi szóvivő.

India hagyományosan támogatja a palesztin függetlenséget és a kétállami megoldást, de emellett Izraellel is igyekszik jó kapcsolatot ápolni. Narendra Modi volt az első indiai kormányfő, aki felkereste a zsidó államot.

A több vallásban központi szerepet betöltő Jeruzsálem státusza a palesztin-izraeli konfliktus egyik kulcskérdése. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet képzelik el leendő államuk fővárosaként.