2024. március 28., csütörtök

A lausanne-i békeszerződés "frissítését" javasolta Erdogan Görögországban

Recep Tayyip Erdogan török elnök felvetette csütörtökön kezdődött görögországi látogatásán, hogy "frissíteni" kellene az 1923-ban kötött lausanne-i békeszerződést, mert annak egyes részletei nem rendelkeznek világosan.

Erdogan az újságírók kamerái előtt váltott néhány mondatot Prokopisz Pavlopulosz görög államfővel, mielőtt megkezdték volna zárt ajtók mögötti megbeszélésüket. A török államfő ebben a rövid - általában a formális üdvözlés fordulatainak fenntartott - beszélgetésben kifogásolta, hogy az északkelet-görögországi Nyugat-Trákiában élő muszlimok nem választhatnak saját főmuftit, miközben a törökországi keresztény közösségek nagyobb szabadságot élveznek elöljáróik megválasztásában.

Erdogan már szerdán, a Skai görög televíziónak nyilatkozva is felvetette, hogy az egyebek mellett a jelenlegi görög-török határokról is rendelkező lausanne-i békeszerződést korszerűsíteni kellene. "Valójában az idő múlásával minden megállapodást frissíteni kellene" - vélekedett az interjúban a török államfő, aki aztán csütörtökön személyesen a görög államfőnek is felvetette, hogy mivel eltelt 94 év, és közben sok dolog megváltozott, a lausanne-i szerződés számos rendelkezésén is változtatni kellene.

A láthatóan kínos hangulatú beszélgetés során Pavlopulosz azt mondta: Görögország szerint nem szükséges sem frissíteni, sem felülvizsgálni a lausanne-i békeszerződés rendelkezéseit. A görög államfő leszögezte, hogy a lausanne-i békeszerződés a jelenlegi formájában érvényes. Az 1923-as megállapodás nem ad helyet területi vitáknak, és világosan rögzíti a görögországi muszlim kisebbség státuszát is - tette hozzá.

Török államfő mintegy hat évtizede nem tett hivatalos látogatást Görögországban. Erdogan kétnapos vizitje során megbeszélést folytat Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel, és elutazik majd Görögország északkeleti régiójába is, hogy találkozzon a helyi muszlim közösséggel. Görögországban ezt a közösséget - éppen a lausanne-i békeszerződés alapján - vallási kisebbségnek ismerik el, de Törökország török nemzeti kisebbségnek tartja.

Dimitrisz Canakolulosz görög kormányszóvivő még a szerdai interjúra reagálva közölte: komoly aggályokat és kérdéseket vetnek fel Erdogan javaslatai a lausanne-i békeszerződéssel kapcsolatban. A szerződés tiszteletben tartása nem alku tárgya a görög kormány számára - tette hozzá.