2024. április 16., kedd

Két török gyár nyílik az év végéig

Hamarosan megkezdi munkáját a Szerbia és Törökország közötti együttműködés felső tanácsa

Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének távozását követően szerda este Aleksandar Vučić államfő Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminisztert fogadta. Elsősorban a két ország közötti bilaterális kapcsolatokról, a szerb és a török gazdasági együttműködésről, valamint a regionális infrastrukturális projektumokat kivitelező török építőipari vállalatokról tárgyaltak. Vučić arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy Szerbia a jövőben is elkötelezetten igyekszik építeni a Szerbia és a Törökország közötti kapcsolatokat, hiszen ez mindkét félnek érdeke. Recep Tayyip Erdoğan török államfő közelmúltbeli látogatásának alkalmával a felek megállapodást írtak alá a Szerbia és Törökország közötti együttműködés felső tanácsának a megalapításáról. A két ország közötti kapcsolatok elmélyítését szolgálni hivatott tanács a közeljövőben megkezdi a munkáját – áll a szerb államfő kabinetjében megfogalmazott közleményben, amelyből az is kiderült, hogy a folyó év végéig Vučić két török beruházást, azaz gyárat nyit meg, egyiket Žitorađéban, a másikat pedig Lebanéban.

A Törökország és Szerbia közötti bilaterális kapcsolatok soha nem voltak ilyen magas szinten, mint most – emelte ki Vučić, majd köszönetet mondott Törökország támogatásáért az Európai Unió felé vezető úton. Törökország maga is az EU tagjelölt állama, ezért Szerbiának sokat jelent az ország támogatása, nyomatékosította a szerb elnök, majd a folytatásban a gazdasági együttműködés elmélyítésének fontosságáról beszélt. Hiszi, hogy a felső tanács tevékenységének köszönhetően a jövőben az eddigiekhez képest több török beruházó érkezik Szerbiába.

Çavuşoğlu Erdoğan szerbiai látogatását méltatta, köszönetet mondván Vučićnak, amiért személyesen szervezte meg a látogatás központi rendezvényeit. Szerbia őszinte barátja Törökországnak – emelte ki a török külügyminiszter, majd Vučić tevékenységét illette elismerő szavakkal, kifejtvén, hogy értékelése szerint Vučić munkájából nemcsak Szerbiának, hanem az egész régiónak haszna származik.