2024. április 25., csütörtök

Szerbia is otthont ad majd az innovációs szimpóziumnak

Ana Brnabić először Szófiában, majd Zürichben tárgyalt

Szerbia európai uniós útjáról, valamint a Szerbia és a Bulgária közötti kapcsolatokról beszélgetett Szófiában Ana Brnabić szerb és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök. Bulgária jövőre fél évig látja el az EU soros elnöklőjének tisztségét. Boriszov már most bejelentette, megszervezi az EU és a nyugat-balkáni országok vezetőinek konferenciáját. Brnabić üdvözölte a kezdeményezést és azt, hogy Szófia következetesen szorgalmazza az EU bővítését.

A folytatásban az árucsere-forgalomról, az együttműködésről az idegenforgalom területén, valamint az IPA-alapok keretében megvalósuló együttműködésről beszélgettek. Egyetértettek abban, hogy a régió országaira akkor vár gyümölcsöző jövő, ha együttműködnek, az esetleges feszültségeket pedig párbeszéddel simítják el.

Brnabić Szófiából Zürichbe repült, először Doris Leuthard, Svájc elnöke fogadta. A találkozó során elsősorban a gazdasági együttműködésről esett szó. 800 millió euróval és 8 ezer szerbiai munkahellyel Svájc Szerbia egyik legjelentősebb külföldi beruházója. Egyetértettek abban, hogy Szerbiának a jövőben az innovációk területére kellene összpontosítania, amelyben a svájci vállalatok és szervezetek nagy segítségére lehetnek.

A zürichi látogatás során az is kiderült, hogy Svájc mellett Szerbia lesz a világ következő olyan országa, ahol a jövőben megtartják a World Minds elnevezésű tudományos-kulturális szimpóziumot. Ezt eddig kizárólag Svájcban tarthatták meg, 2019-től kezdve viszont kétévente Szerbiában is megszervezik majd, jelentette be Zürichben ünnepélyes keretek között Ana Brnabić és Rolf Dobbeli, a szóban forgó szimpóziumot szervező Zurich.Minds civil szervezet alapítója. A Wolrd Minds szimpóziumon a modern ember mindennapjait gyökeresen befolyásoló innovációkat mutatják be, illetve népszerűsítik.