2024. április 18., csütörtök
KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS

Nyolc százalék hisz a politikusoknak

A megkérdezettek 44 százaléka szerint Szerbiát a „kemény kéz” politikája húzhatja ki a slamasztikából – Hatvannyolc százalék nem tudja, mi a parlamenti képviselő feladata

Szerbia polgárainak mindössze a 8 százaléka vélekedik úgy, hogy a politikusok túlnyomóan igazat mondanak. A lakosság egyre kevésbé hiszi, hogy bármit is megváltoztathat ebben az országban.

Egy októberi közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezetteknek csupán a 8 százaléka mondta azt, hogy a parlamenti képviselőkkel való közvetlen kapcsolatteremtés hatékony lehet, s csak 15 százalék tartja valószínűnek, hogy a parlamentre való szervezett nyomásgyakorlással változtathatnak a dolgok állásán. Mind kisebb, nem egészen 25 százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nemzeti szinten hatni kívánnak a kormányzati döntésekre, miközben tavaly még egyharmaduk szívesen tett volna valamit ennek érdekében. Az emberek nem hisznek a politikai élet polgári befolyásolhatóságában, de a médiumok hatékonyságában sem. Eddig azt hitték, hogy a médiumok a szövetségeseik lesznek a problémák megoldásában. Tavaly még majdnem 40 százalék nyilatkozott így, az idén már csak 28%.

A CRTA Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ és az Ipsos Strategic Marketing (ISM)  több mint 1000 fős reprezentatív mintán végzett ankétjából kiderült, hogy a korábbinál több, 51 százalék, a demokráciát tartja a legjobb politikai rendszernek Szerbia számára, 44 százaléknak pedig meggyőződése, hogy Szerbiát a „kemény kéz” politikája húzhatja ki a slamasztikából.

Vukosava Crnjanski, a CRTA igazgatója a közvélemény-kutatás eredményeiről elmondta azt is: lanyhul a lakosság érdeklődése a politika iránt, a választás az egyedüli olyan aktivitás, aminek még értelmét látják. Svetlana Logar, az ISM igazgatója ezt konkrét adatokkal támasztotta alá: „A lakosságnak több mint a 70 százaléka most részt venne a választáson. Zömük, mintegy 60 százalékuk azért, mert ezt polgári kötelességének tartja.” Közben ugyanilyen arányban vannak azok, akik semmit vagy csak nagyon keveset tudnak a köztársasági parlament intézményéről. 68 százalék nem tudja, mi a parlamenti képviselő feladata. A közvélemény-kutatók érdekességként emelik ki azt az adatot, mely szerint a megkérdezettek 77 százalékának fogalma sincs arról, mi a szerepe a közhasznú információk biztosának.

Kiderült még: a szerbiai polgárok inkább elégedettek a kormány munkájával, mint a képviselőházéval, bár ez az elégedettség összességében csupán 28, illetve 19 százalékos.