2024. április 19., péntek

A diszlexiás diákok felzárkóztatása

A Jogi Egyesület a Meixner-módszert alkalmazza

A Jogi Egyesület 2013-ban alakult azoknak a szülőknek a kezdeményezésére, akiknek a gyermekük tanulási nehézséggel rendelkezik. Az egyesület sokáig önerőből dolgozott, illetve vállalkozói segítséggel, viszont egy ideje már pályázati támogatásokat is elnyertek. A jelenlegi pályázatuk, Az olvasás készség fejlesztése kisiskolásoknál Meixner-módszerrel a Bethlen Gábor Alap támogatásával, valamint a Meixner Alapítvány támogatásával valósul meg. A projektről és a pályázatról az egyesület alelnökét, Jasminka Grunčićot kérdeztük.
– Eddig vállalkozóktól kaptunk támogatást, ami alapján két szemesztert tudtunk lehallgatni a Meixner Alapítványnál, Budapesten. Ez az alapítvány kifejezetten olyan szakembereket képez, akik tanulási nehézséggel rendelkező diákokkal foglalkoznak. Négy embert tudtunk elküldeni erre a képzésre, akik aktívan dolgoznak. A projekt levezetésében többen is közreműködnek, Pertet Márta logopédus, Török Róbert pszichológus és Csorba Kornélia óvónő. A programon belül teljes körű oktatás zajlott, így most ezek a szakemberek fel tudják mérni a diákok állapotát. Szerbiában ez azért fontos, mert nincs megfelelő támogatás a tanulási nehézséggel rendelkező diákok felzárkóztatására. Bár azok az egyéni fejlesztési tervek, amelyek segítenék ezeket a diákokat, nálunk is megvannak, viszont a tanárok nem tudják, hogyan mérhetnék fel, hogy melyik gyermeknek milyen szintű tanulási nehézsége van. Ez a pályázat ezt a felmérést segíti –tudhattuk meg az alapítvány koordinátorától.
– Korábban már kaptunk támogatást, többek között a Magyar Nemzeti Tanácstól is, konferenciákra, továbbképzésekre, ám ennek a pályázatnak köszönhetően megvannak a tesztek, amik mentén a diákokat fel tudjuk mérni. Ami még fontos a pályázaton belül, hogy ezeket a Magyarországon akkreditált magyar nyelvű teszteket adaptáljuk a vajdasági diákok szókincsének, dialektusának megfelelően, hiszen a magyar tesztek nem mérvadóak nálunk. A tesztelés után pedig kidolgozhatjuk az egyéni fejlesztési terveket is – mondta Jasminka Grunčić.

Két iskola, az Október 10. Általános Iskola, valamint a Majsai Úti Általános Iskola vesz részt a tesztelésben, második osztályos diákokkal, nagyjából 50 gyermekkel. A Majsai Úti Általános Iskola pszichológusa, Török Róbert mesélt a tesztelés részleteiről.
– A tesztelés a Meixner-teszt alapján működik. Ez egy többszintű olvasási és szövegértési teszt, amely alapján ki lehet mutatni, hogy kinek van olvasási nehézsége. Az olvasási nehézség és a diszlexia nem ugyanaz. A tesztelés eredményénél több tényezőt is figyelembe kell vennünk, és ez alapján kapunk három csoportot: a gyengébb képességű csoportot, azt a csoportot, amelyik nem gyakorol, illetve a diszlexiás csoportot. Fontos kiemelni, hogy a diszlexiások is ugyanolyan jó képességgel rendelkeznek, nem gyengébbek. Az utóbbi csoporttal fogjuk elkészíteni az egyéni terveket, hogy hogyan zárkóztassuk fel őket egy többlépcsős módszerrel.
A projekt lebonyolításában a Naša Radost – Šumica óvodája iskola-előkészítő csoportjának óvónője, Csorba Kornélia is részt vesz.
– A cél az, hogy a magyar ajkú diákok olvasási készsége fejlődjön, illetve hogy felmérjük: milyen szinten van jelen az olvasási, tanulási nehézség és a diszlexia. A korábbiakban erre nem volt eszközünk, sem adatunk, így ez a felmérés most nagyon jelentős. A gyermekeknek is fontos, hiszen ezáltal őket is jobban fel tudjuk zárkóztatni.
A projektről Török Róbert tanulmányt fog írni. A tesztelés már zajlik, decemberben lesznek eredmények. Az elkészült tanulmány célja az, hogy az adatok rögzítve legyenek, és így a többi iskola is be tudjon majd kapcsolódni a tervekbe, a projektbe, és számukra már legyenek adatok, módszerek, amikkel dolgozhatnak.