2024. április 18., csütörtök

Zárolták a Dnevnik kiadójának számláját

A vezérigazgató szerint Vajdaság egyetlen szerb nyelvű napilapja a megszűnés előtt áll

Zárolták a Dnevnik Vojvodina Pres, az újvidéki Dnevnik napilap kiadójának számláját, közölte a Szerbiai Újságírók Egyesülete, a Szerbiai Nemzeti Bank honlapján található információkra hivatkozva.

Dušan Vlaović, a kiadó vezérigazgatójának elmondása szerint a számlát még november 30-án zárolták, méghozzá a Politika napilap nyomdájának irányában fennálló tartozás miatt. A Dnevnik kiadója 2013 márciusa és 2014 nyara között halmozta fel a tartozást, miután a tartományi kormány, a hatályos tartományi parlamenti határozat ellenére, többé nem utalta át a kiadónak a havi 5 millió dinárt, amelyet kizárólag a nyomdaköltségekre fordítottak, magyarázta Vlaović. Mint hozzátette, a Dnevnik és a Politika tulajdonosa, Miroslav Bogićević, 2013-ban azt követelte, hogy a Dnevniket ne a Forum Nyomda, hanem saját nyomdája, vagyis a Politika nyomdája nyomtassa. Bogićević ígéretet tett arra, hogy az első évben minden költséget ő fedez, szavát azonban megszegte, nyilatkozta Vlaović, aki azt is kifejtette, hogy a Dnevnik a megszűnés előtt áll.

– A Dnevnik a Politika után a legrégebbi szerbiai napilap. Emellett az egyetlen szerb nyelven megjelenő vajdasági napilap. Mindennek ellenére 75 év után a megszűnés előtt áll. Ugyanakkor továbbra is reménykedem, hogy az ügyet néhány napon belül sikerül megoldanunk. A Politika tudja, hogy a számla zárolásával semmit nem old meg, ezzel a módszerrel nem tudja megfizettetni kinnlévőségét. Mi már felvetettük a feltőkésítést, mint lehetséges megoldást. Ezzel a módszerrel adósságainkat, valamint a továbbra is átláthatatlan tulajdonosi viszonyokat is megoldhatnánk – taglalta Vlaović.

Mira Glišić Simić, a Politika igazgatója többszöri megkeresés ellenére sem kívánt válaszolni az UNS kérdéseire.