2024. április 25., csütörtök

Újvidéken járt Magyarország nagykövete

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete tegnap Újvidékre látogatott. A városházán ünnepélyes keretek között fogadta őt Miloš Vučević polgármester, valamint az önkormányzat képviselői.

Vučević szívélyesen üdvözölte Magyarország belgrádi nagykövetét, majd mindketten elégedettségüknek adtak hangot amiatt, hogy alkalom nyílt bemutatni szolgáltatási-és befektetési lehetőségeinket. A találkozón szó esett a regionális szeméttelep és a szennyvíztisztító megépítéséről is.

Vučević hangsúlyozta, rendkívül jó hír, hogy a magyar fél érdeklődést mutat az újvidéki befektetések iránt, és hogy a jövőben minden ezzel kapcsolatos lépésről beszámolnak, mivel közérdekű témáról van szó, és a polgároknak joguk van tudni róla. Két, a város és a tartomány számára is stratégiailag nagyon fontos projektumról van szó, jelenleg folyamatban van a terület kiválasztása, a projektum műszaki tervezetének a kidolgozása, és ezek finanszírozási módszerének az elkészítése.

Mindkét fél kifejezte együttműködési készségét, a projektummal kapcsolatos, további lépések pedig akkor következhetnek, amikor az újvidéki önkormányzat és más hatályos, állami intézmények befejezik a szükséges intézkedéseket a tervezésre vonatkozóan. Ezek után minden vállalatnak egyenlő esélye lesz a nagyobb méretű projektumokban való részvételre.

Magyarország belgrádi nagykövete és Újvidék polgármestere is azon a véleményen van, hogy Magyarország és Szerbia együttműködése rendkívül jó, és hangsúlyozták: a történelem folyamán még soha sem voltak ilyen jók a két ország és a két nép kapcsolatai. Egyetértettek abban, hogy az együttműködést a jövőben még szorosabbra kell fűzni, ami természetesen magával vonja a befektetések növekedését, valamint mindkét ország kivitelének a fellendülését.

A délután folyamán Pintér Attilát és a kíséretében lévő üzletembereket fogadta Đorđe Milićević tartományi kormányalelnök is. Ezen a megbeszélésen is a székvárosi szemétlerakat és a szennyvíztisztító üzem megépítésének a lehetősége volt a fő téma. Egyetértettek abban, hogy a két ország közötti politikai kapcsolatok felfelé ívelnek, ami a jövőbeni, jó gazdasági együttműködés alapját képezik. A magyar üzletemberek nagy érdeklődést mutattak másik vajdasági települések kommunális infrastruktúrája iránt is, és ilyen és hasonló fejlesztésbe szeretnék beruházni tőkéjüket. Milićević meggyőzte őket arról, hogy a tartomány nyitott az ilyesmi iránt, tárt karokkal várják úgy a hazai, mind a külföldi beruházókat, azokat, akik versenyhangulatban, de a szabályok tiszteletben tartása mellett hajlandóak új ötletekkel előállni. Máshol is, nemcsak Újvidéken, a kommunális hulladék kezelésének módja jelent talán legnagyobb kihívást. A szemét kérdésének megoldása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, de ilyen irányú törekvéseikben mindenkor számíthatnak a tartományi kormány jelentős támogatására.