2024. április 23., kedd

Olvasni jó, segíteni még jobb!

Az Újvidéki Színház immár hagyományosan az ünnepek alkalmával jótékonysági akciót szervez – az idén is könyvbazárt tartanak a színház előcsarnokában.

Venczel Valentin, a színház igazgatója szerint mintegy 650 könyv fordult meg a bazáron, és az eladott könyvekből származó bevétel teljes összegét a Dr. Milan Petrović különleges bánásmódot igénylők iskolájának adományozzák.

– Az akció célja, hogy lehetőségeinkhez mérten támogatást nyújtsunk a közösség azon tagjainak, akik hátrányos helyzetben vannak, a cél valójában a segítségben rejlik – mondta az igazgató, majd hozzátette: – A Dr. Milan Petrović iskolának mintegy 1200 szellemileg fogyatékos diákja, védence van. Ebben az iskolában magas szintű és igen nehéz munka folyik. Az Újvidéki Színház mint közösségi intézmény, a begyűjtött, szimbolikus összeggel egy nagyon fontos intézmény munkáját támogatja.

Az értékesített könyvek összege az akció második napján elérte a 30 ezer dinárt. A világirodalom teljes választékából böngészhetnek az érdeklődők, a kínálatban magyar és szerb nyelven írt könyvek is szerepelnek.

– Nagyon megörültem az akciónak. Szerintem jó dolog az, hogy könyveket is hozhattam, és hogy találtam is olyanokat, amelyek engem érdekelnek. Mintegy tíz könyvet hoztam – mondta Melita Vukadinović. A gyermekkönyvek 100, a felnőtteknek szánt könyvek 200 dinárba kerülnek. A könyveket az Újvidéki Színház nézői adományozták, ugyanakkor intézmények is támogatták ezt a humánus akciót. A Forum Könyvkiadó Intézet 74 könyvet ajándékozott a bazárnak. Az akció egészen vasárnapig tart, valamint a jövő héten bemutatásra kerülő II. Eduárd előadást megelőző főpróbák idején és a bemutató estjén is alkalmuk adódik majd a nézőknek arra, hogy könyveket vásároljanak.

Magyar és szerb nyelvű könyvek nagy választéka (Fehér Ildikó felvétele)

Magyar és szerb nyelvű könyvek nagy választéka (Fehér Ildikó felvétele)

Nyitókép: Magyar és szerb nyelvű könyvek nagy választéka (Fehér Ildikó felvétele)