2024. április 25., csütörtök

Könyvtárfelújítás Törökkanizsán

Belső felújítási munkálatok és számítógépes nyilvántartás

Olvasáskultúránk gyors és nagy léptékű átalakuláson megy át, egyre nagyobb teret hódít a digitális rendszer, a fiatalok kevesebb nyomtatott szöveget olvasnak, a különféle digitális adathordozók a legnépszerűbbek, de a helyzet nem reménytelen, könyvre mindig szükség van.

Kívül-belül korszerűsödik a törökkanizsai könyvtár (Gergely József felvétele)

Kívül-belül korszerűsödik a törökkanizsai könyvtár (Gergely József felvétele)

A viszonylag kis településnek számító Törökkanizsán csaknem félezer tagja van a Branislav Nušić Könyvtárnak. A tagdíjak nem magasak, évente a diákoktól 300, a felnőttektől pedig 400 dinárt kérnek. Ezért a pénzért több mint 56 000 könyvből, köztük 18 000 magyar nyelvű könyvből válogathatnak az olvasni vágyók. A szépirodalom mellett szakirodalom is áll a könyvtárlátogatók rendelkezésére.

Az Artúr Maldegem gróf egykori kastélyában működő könyvtárban javában folynak a korszerűsítési, felújítási munkálatok, amiről az intézményt tavaly nyár óta vezető Romhányi Gabriellát kérdeztük, aki már korábban is a könyvtárban dolgozott.

– Két éve volt tetőfelújítás, külső renoválás, a nagyteremben cserélték a világítást és a villanyvezetékeket. A könyvtár többi termében jelenleg folyamatban van az elektromos hálózat felújítása, a vezetékek cseréje. A végéhez közeledő munkálatok költségei meghaladják a 300 000 dinárt. A pénzt a könyvtár bevételéből sikerült előteremteni, a kivitelező pedig a magyarkanizsai Darabán Elektro magánvállalkozás. A magyarországi Bethlen Gábor Alap 700 000 dináros támogatásából kicseréljük a raktár padlózatát, felújítjuk a mellékhelyiséget, és bemeszeljük a könyvtár falait. Az említett munkálatok mellett ugyancsak saját forrásokból 70 000 dinárért beszereztünk egy vonalkódolvasó készüléket, amelyet már használunk is. Amikor beérkeznek az új könyvek, az adataik számítógépbe kerülnek. Már a teljes könyvállományunk számítógépes nyilvántartásban van, most pedig minden könyvhöz hozzárendelünk egy vonalkódot. Ezzel a módszerrel jelentősen fel tudjuk gyorsítani a könyvkölcsönzés adminisztratív teendőit. Egyszerűbb és gyorsabb az ügyintézés, az olvasó is hamarabb hozzá tud jutni a keresett könyvhöz – mondta az intézmény igazgatója.