2024. április 25., csütörtök

Gördülékeny a legalizációs folyamat

A napokban Bácskossuthfalvát járják a terepi munkások

Jelenleg Bácskossuthfalván zajlik a lakossági épületek törvényesítésének terepi feldolgozása, a falu esetében az adminisztrációs előkészületek közel 50 százaléka megtörtént, és folyamatban van az építésügyi iroda munkatársainak terepszemléje.

Topolyán, Bajsán, Felsőroglaticán, valamint Pacséron szinte teljes mértékben befejeződtek a helyszíni látogatások. Hátra van még a község keleti és északi része, Njegoševo, Gunaras, Kisbelgrád, Zentagunaras, Kavilló, valamint Buránysor ingatlanjainak felmérése. Vidoje Jakovljević, a Községi Közigazgatási Hivatal Építésügyi Osztályának felügyelője rámutatott, hogy a terepen dolgozók a telkekről 2015 novemberében készült műholdas felvételekkel és a rendelkezésre álló kataszteri adatokkal érkeznek a helyszínre felmérni az állapotokat. Kezdetben úgy zajlott, hogy mindenhova bekopogtak terepszemlét tartani, az utóbbi hetekben ez viszont csak a két dokumentum közötti eltérés esetén történik így.

– A polgárok ebben az esetben egy bontási határozatot kapnak kézhez, ami, ha a törvényesítés mellett döntenek, és következő lépésként felveszik a kapcsolatot valamelyik földmérő irodával, kifizetik az illetéket, akkor semmisnek tekinthető. A legalizációs folyamat alá nem esnek azok az építmények, amiknél nincs szükség komoly statikai alapra, vagy úgynevezett gyengébb elemekből épültek. Természetesen azok az építmények ebben az esetben sem legalizálhatóak, amik egyébként sem kapnának zöld utat, mondjuk nyilvános helyen, vagy az utcán épültek, és amik egy-egy területrendezési tervvel nincsenek összhangban – hallottuk a felügyelőtől, aki rámutatott arra is, hogy nincs szükség bejegyeztetni azokat az épületeket, amik 10 négyzetméternél kisebbek, így a két méternél nem szélesebb, 10 méternél nem magasabb udvari grillsütőket, a szoláris kollektorokat, vagy a jégvédelmi konstrukciókat, a 12 négyzetméternél kisebb udvari tavakat vagy medencéket, gyalogosjárdákat, antennatartókat stb. A teraszok esetében a lakóépülethez hozzáépített 3×3 méternél kisebbeket nem kell legalizálni.

– A legalizációval kapcsolatban tudni kell, hogy a polgárnak nem kötelező törvényesítenie a nem bejegyzett épületét, jogában áll akár figyelmen kívül is hagyni az egész felszólítást, viszont később ugyanez anyagilag és időben is legalább 10-szer több ráfordításba kerül majd, ezért is ajánlom most az érintetteknek, hogy ragadják meg a lehetőséget. A község tudomásul veszi a lakosság anyagi állapotát, ezért elodázhatók az itt előirányozott határidők, illetve részletlefizetésben is kifizethetők a kiszabott illetékek. Topolyán ugyan még nem volt példa a hivatalból elrendelt bontásra, de ez a lehetőség is fennáll – mutatott rá Jakovljević. A községi építésügyi ellenőr felhívta a polgárok figyelmét arra is, hogy az adatok feldolgozása során mutatkozhatnak hibák, az ilyen esetleges sajnálatos esetet a polgárok jelezzék az illetékes hivatal irodájában.